Уперше партію непридатних пестицидів утилізували відповідно до вимог міжнародного законодавства

0

Уперше за більше ніж 5 років Україна розпочала вивозити непридатні пестициди для належної утилізації відповідно до вимог міжнародного законодавства.

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

“Станом на 23 липня, загальний обсяг вивезених для подальшого видалення/утилізації небезпечних відходів складає близько 300 тон (охоплює 2 проєкти, де перший – вже завершено, а другий перебуває на фінальній стадії). Компанія-член ЄБА ТОВ «Сігмас Еколоджі» та частина групи компаній S.I.Group Consort Ltd., Ізраїль, здійснювали роботу з належного пакування та вивезення комерційних партій непридатних пестицидів на завод компанії Tredi SAS (Seche Environnement SA) у Франції” – йдеться в повідомленні.

Перша партія небезпечних відходів об’ємом у 110 тонн була відправлена на видалення/утилізацію з Херсонської області на завод компанії Tredi SAS (Seche Environnement SA) у Франції в грудні 2019 року. З початку 2020 роботу було продовжено.

У ЄБА проінформували, що всі роботи проводилися згідно з українським та європейським екологічним законодавством, у т.ч. Постановою КМУ №1120 від 13.07.2000 р., Регламентом ЄС №1013/2006, Базельською конвенцією про транскордонне перевезення небезпечних речовин, Стокгольмською конвенцією щодо стійких органічних забруднювачів тощо. Усі процедури відповідають технічним інструкціям та вищезазначеним нормативно-правовим актам.

“Також перед відправкою на завод компанії Tredi SAS усі небезпечні відходи пройшли жорстку перевірку з проведенням відповідних випробувань. Для роботи з небезпечними відходами кожен працівник був відповідно оснащений засобами хімічного захисту найвищого класу. Усі залучені до виконання робіт транспортні засоби пройшли відповідну сертифікацію та мали свідоцтва відповідності ADR та IMDG” – зазначають в Асоціації.

Небезпечні відходи були запаковані в сертифіковану тару, придатну для їх транспортування і зберігання. Крім того, тара пройшла всі необхідні випробування для відповідного застосування та має відповідні сертифікати згідно міжнародних стандартів. Тобто призначена для використання згідно з вимогами ADR, IMDG, RЕАCH.

Також до проєкту долучилась компанія Syngenta, що є членом Агрохімічного комітету ЄБА і для якої питання корпоративної соціальної відповідальності є домінуючими над питаннями фінансових винагород.

“Таким чином, напрацьований досвід компанії «Сігмас Еколоджі», тісна співпраця зі світовими лідерами в галузі поводження з небезпечними відходами, залучення експертів з боку профільних міжнародних організацій дозволяють Україні розвивати якісний сервіс в цьому контексті. Тож сподіваємося, що це – лише початок на шляху до повного очищення України від небезпечних відходів і бажаємо «Сігмас Еколоджі» успішного завершення поточних та відкриття нових проектів” – підсумували в ЄБА.