Молоко – найрентабельніший продукт у тваринництві

0

За підсумками 2019 року рівень рентабельності виробництва молока в усіх підприємствах перевищив результати 2018 року на 4,5% і склав 20,6%, що є найвищим показником 2019 року серед усіх видів тваринницької продукції.

Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, передає прес-служба установи.

За словами Лупенка, у сільськогосподарських підприємствах виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів є стабільно прибутковим з 2007 року. До того ж, минулорічний рівень рентабельності є другим з 1994 року і поступається лише показнику 2017 року у 26,9%.

Рівень рентабельності 2019 року у фермерських господарствах був дещо меншим – 20,1%, але він також перевищив показник 2018 року у 18,0%..

Окрім молока, прибутковим у тваринництві у 2019 році залишилось лише виробництво свиней на м’ясо – 4,7% проти 6,9% у 2018 році.

Науковець зазначив, що виробництво яєць, яке у 2018 році мало рівень рентабельності 5,4%, торік стало збитковим (-23,5%). Рівень рентабельності виробництва м’яса птиці знизився з 5,7% у 2018 році до -3,7% у минулому.

Збитковими також залишилось виробництво м’яса великої рогатої худоби (-27,1%), овець та кіз (-39,7%), вовни (-71,1%) та меду (-32,2%). Однак, як підкреслив вчений, у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м’ясо птиці (13,2%) та мед (28,4%).

“Зниження рентабельності виробництва продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах пов’язане переважно зі зменшенням цін її реалізації, яке в цілому за 2019 рік склало 3,2%. Водночас хронічна збитковість виробництва м’яса і вовни потребує спеціальної підтримки їх виробництва, тим більше що рівень споживання м’яса в Україні ще далекий від раціональних норм” – підсумував Юрій Лупенко.