Якими будуть ціни на ріпак в Україні?

0

У порівнянні з минулим роком закупівельні ціни на ріпак в Україні виросли до 395-400 $/т з доставкою до порту, що сталося на тлі прогнозів зниження врожаю внаслідок втрати частини посівів через посуху.

Про це пише agronews.ua.

Як зазначають аналітики електронної зернової біржі, через затягування підписання закону про скасування “соєвих правок” з лютого по травень учасники ринку не розуміли перспектив експорту олійних в новому сезоні. Якби закон не набув чинності, ціни на ріпак обвалилися б, як ціни на сою восени 2019 року, оскільки вітчизняна промисловість не має достатніх потужностей для переробки ріпаку, а основна його кількість експортується до ЄС, де з нього виробляють біодизель, отримуючи при цьому державні субсидії”.

На тлі відновлення попиту на нафту та автомобільне пальне по мірі послаблення карантину більшістю європейських країн, серпневі ф’ючерси на ріпак на Euronext у травні виросли на 10 €/т – до 373,25 €/т або 407,8 $/т. Враховуючи, що в січні котирування сягали 392 €/т, ціни мають потенціал для зростання в разі дефіциту пропозицій.

Нині експерти слідкують за ситуацією в Канаді, де холод та опади не дозволяють в оптимальні терміни провести сівбу каноли. Гарні кількамісячні опади в Австралії підвищують перспективи врожаю ріпаку.