Карантин суттєво не вплинув на зростання споживчих цін на продукти харчування

0

У квітні 2020 року споживчі ціни на продукти харчування зросли на 2,2% у порівнянні з березнем. У період дії карантинних заходів, запроваджених в Україні з 12 березня, цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не відбулося.

Про це сказав директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

Зазвичай у період обмежень та невизначеності населення намагається збільшити запаси товарів першої необхідності, передусім продуктів харчування, що часто призводить до різкого збільшення попиту на них, перебоїв у постачанні та зростання цін на такі товари. Саме така ситуація спостерігалася нещодавно з милою серцю кожного українця гречаною крупою” – нагадав він.

Однак у березні-квітні 2020 року масштабного ажіотажного попиту та суттєвого зростання роздрібних цін на продукти харчування не відбулося, підкреслив Юрій Лупенко.

Він зазначив, що частково це можна пояснити зменшенням купівельної спроможності громадян унаслідок обмежень для підприємницької діяльності та пересування, проте продукти харчування ніколи не відносилися витрат, на яких економлять.

Серед продуктів харчування у квітні найбільше зросли ціни на фрукти (+12,8%), що пов’язано з сезонним фактором та тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків. На 9,4% піднялися ціни на яйця, хоча останнім часом вони постійно дешевшали: у березні на 12,3%, у лютому – на 17,6%. Але, як сказав пан Юрій, ці товари не належать до категорії тих, якими запасаються надовго.

Ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу, у квітні виросли значно менше. Макаронні вироби подорожчали на 1,9%, м’ясо і м’ясопродукти – на 0,9%, олія соняшникова – на 0,3%, а вартість масла залишилася на тому ж рівні. Винятком є лише цукор, ціни на який зросли на 2,9% у березні і на 4,8% у квітні.

За словами експерта, зростання цін на продукти харчування у квітні стало найбільшим з червня 2017 року, коли цей показник склав 3,4%. А в порівнянні з квітнем 2019 року споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5%.

“Така динаміка вимагає від уряду продовження стримуючих заходів з тим, щоб утримати інфляцію в межах, врахованих у Державному бюджеті України на 2020 рік” – підсумував Юрій Лупенко.