В Україні подорожчає хліб

0

Зростання вартості пшениці й продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні (практично на 20% з початку 2020 року) призведуть до подорожчання базових продуктів хлібної групи.

Таку думку висловив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко, пише АПК-Інформ.

«З початку року вартість пшениці зросла на 40%, тільки за вересень – на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яке становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія», – сказав пан Юрій.

За його словами, приблизно на 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги. Через девальвацію гривні зросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання. Карантинні заходи безпеки, пов’язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат. При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати.

«У ситуації, що склалася, потрібно вже найближчим часом готуватися до підвищення цін на хліб. На жаль, стримувати їх більш не представляється можливим. Пекарський бізнес не здатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба», – підкреслив віце-президент ВАП.

Дудченко додав, що подорожчання, ймовірно, чекає й на хлібобулочні вироби, а також продукцію кондитерської групи.