У липні споживчу інфляцію в Україні стримувало уповільнення зростання цін на продукти харчування.
Про це повідомила прес-служба Національного банку України, пише АПК-Інформ.
«У липні інфляцію стримувало, перш за все, уповільнення зростання цін на продукти харчування через збільшення як вітчизняної, так і імпортної пропозиції», – йдеться в повідомленні.
У банку відзначили, що в липні 2020 році споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця і склала 2,4%. Споживча інфляція очікувано перебувала нижче за цільовий діапазон 5% ± 1 п.п. і виявилася дещо нижчою за траєкторію прогнозу, опублікованого в інфляційному звіті за липень 2020.
Відповідно до повідомлення НБУ, базова інфляція не змінилася в порівнянні з червнем і склала 3% р/р (рік до року).
Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки сповільнилися до 3,5% р/р. Через слабкий попит на більш дорогі вироби меншими темпами зростали ціни на м’ясні продукти та продукти не першої необхідності, зокрема кондитерські вироби, морозиво, прянощі, чай. Темпи зростання вартості послуг залишилися на рівні попереднього місяця (8,4% р/р).
У Нацбанку вважають, що подальше поступове пожвавлення споживчого попиту та економічної активності під впливом м’якої монетарної політики НБУ й фіскальних стимулів уряду сприятимуть поверненню споживчої інфляції в межі цільового діапазону 5% ± 1 п.п.