Однією з найбільших проблем українських фермерських господарств є кадровий голод у сільській місцевості.
Про це розповів голова господарства «Українець-Агро» Микола Машук в ефірі радіо «Колос», пише AgroPortal.
Пан Микола говорить, що «Українець Агро» має великі потужності з утримання тварин та виробництва сирів, але не може знайти потрібних фахівців. Адже з 4 навколишніх сіл, у яких проживає 700 осіб, вдалося знайти лише технолога з виробництва сирів. Що стосується доглядальників за тваринами – завдання виявилось дуже непростим.
«У Богуславі познайомився з Тетяною Сальновою. Вона все життя працювала з тваринами, чудово знає технологію варіння сирів. Спочатку залучали її як консультанта. Зараз Тетяна варить ексклюзивні сири за власними рецептам, які не поступаються імпортним зразкам», — розповідає Машук.
Він додає, що вони виробляють цілу лінійку сирів. Недавно представляли їх на виставці SIAL у Парижі. Там дегустатори високо оцінили якість українського продукту.
«Людей у селах лишилось мало. Хати пустують, молодь від’їжджає. Є школа, де всього-на-всього 56 дітей. Працювати нікому», — жаліється фермер.
Спочатку господарство запрошувало до роботи місцевих. Але вони не хочуть працювати й не знають дисципліни.
«Чоловіки п’ють, жінки думають більше про своє господарство, просто відпрацьовуючи на роботі по 8 годин. Я змушений брати на роботу людей по всій Україні на вахтовий метод — два тижні через два», — говорить він.
Та є й позитивна тенденція — поступово до роботи в українському селі повертаються заробітчани. Їм пропонують гідні умови праці й зарплатню, житло й навіть харчування за рахунок роботодавця.
Окрім цього, господарство починає шукати майбутніх працівників серед студентів профільних навчальних закладів. Зокрема, «Українець Агро» налагоджує співпрацю з Немішаївським коледжом.
«Зустрілися зі студентами та викладачами, я спробував сири, що вони варять, та домовились про можливість проходження практики у нас, — каже пан Микола. — У Немішаївському коледжі добре навчають теорії, тому пропоную студентам пройти практику у нас і здобути практичні знання та уміння».
Директор Немішаївського коледжу Володимир Альохін додає, що з проблемою дефіциту кадрів стикається безліч фермерських господарств.
«Але добре, що фермери зрозуміли — без участі роботодавця не отримати гарного працівника. Та долучаються до спільного навчання студентів», — говорить Альохін.
Зі свого боку Микола Машук додає, що готовий ділитися досвідом зі студентами, які любитимуть свою роботу, мають бажання вчитись, будуть дисциплінованими та чесними.
На порядку денному у фермера — знайти ще одного зоотехніка та технолога по переробці молока, доглядачів за тваринами й сироварів.
«Ми плануємо тримати 600 дійних кіз (маємо доїльний зал на 24 кози, варочний цех на 700 л і на 170 л). Побудуємо ще один варочний цех. Тож потребуватимемо мінімум 6-8 чоловік для догляду за тваринами, 2 зоотехніка, ветеринара, і як мінімум 4 людей — на сироварню», — ділиться він.