Протягом наступних 10 років (2020-2029р.) Україна продовжить покращувати свою позицію на світовому ринку й потенційно ввійде в ТОП-5 країн-експортерів зернових, збільшивши свою частку до майже 14 %.
Про це з посиланням на прогноз Організації економічного співробітництва та розвитку і Світової продовольчої організації повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.
“Очікується, що на світовому ринку збережеться тенденція до збільшення виробництва зернових. Так, згідно з оцінки, у зв’язку зі збільшенням врожайності світове виробництво зросте на 375 млн тонн та перевищить 3 млрд тонн” – йдеться в повідомленні.
Відповідно до прогнозів, виробництво пшениці в Україні на кінець 2029 року досягне 34 млн тонн або 4,1% від світового виробництва. Для порівняння, у 2019 році виробництво пшениці було 28 млн тонн або 3,7% світового виробництва. Зважаючи на те, що посівні площі під пшеницю залишаться майже не змінними – 6,81 млн га у 2019 та 6,91 млн га у 2029 році, нарощення виробництва буде досягнуто за рахунок збільшення продуктивності на 20% – з 4,11 т/га до 4,94 т/га. Для досягнення збільшення продуктивності необхідні інвестиції в нові технології вирощування та збору, насіння і обробітку землі.
Також очікується, що Україна й надалі буде збільшувати експорт пшениці, і на кінець наступної декади він складатиме трохи більше 25 млн тонн, що на 7 млн тонн більше ніж Україна експортувала в 2019 році.
“Завдяки збільшенню врожайності Україна продовжить зміцнювати свої позиції як один із світових лідерів-експортерів, і на кінець 2029 року частка України на світовому ринку сягне майже 12% (11,83%). Таким чином, у кінці наступної декади на ринку пшениці Україна займатиме 6 місце по виробництву пшениці і поділить з Канадою 4 місце по об’єму її експорту” – зазначають в УКАБ.
У той же час світове виробництво кукурудзи збільшиться до 1,3 млрд тонн. Згідно з прогнозом, Україна й надалі нарощуватиме обсяги виробництва цієї культури. На кінець наступної декади виробництво кукурудзи в Україні збільшиться на 14% та досягне майже 39 млн тонн або 3% від світового виробництва (7 місце в світі). Посівні площі під кукурудзу залишаться на рівні 5 млн га, а продуктивність збільшиться майже на 1 тонну з гектару до рівня 7,81 т/га на кінець 2029 року. Для порівняння, продуктивність виробництва кукурудзи в США у 2019 році була на рівні 10,5 т/га, у Канаді – 9,24 т/га. В асоціації стверджують, що доля України в світовому експорті трохи зменшиться – з 17% у 2019 році до 16% у 2029. При цьому, Україна збільшить обсяги експорту кукурудзи до 31 млн тонн (4 місце в світі).
Виробництво рису буде й надалі зосереджено в Китаї та Індії, які мають унікальні можливості для виробництва цієї культури – можливість збору декількох врожаїв протягом одного року.
Що стосується інших зернових, таких як ячмінь, овес та жито, то на кінець наступної декади прогнозується світове збільшення їх виробництва до 319 млн тонн. В Україні очікується збільшення загального виробництва цих культур більше ніж на 1 млн тонн або до рівня 11,6 млн тонн, у результаті чого наша країна буде й надалі утримувати 8 місце по виробництву цих зернових. Експорт збільшиться з 5,2 млн тонн у 2019 році до 6,4 млн тонн у 2029, тим самим зміцнюючи свої позиції на світовому ринку й посідаючи 5 місце у світі.