Карін Тафернер, редакція Landwirt (Австрія)
Це питання стояло в назві однієї статті у журналі Landwirt 90 років тому. Відповідь була – 7 л щодня. Чому ж сьогодні цього недостатньо?
Рентабельне виробництво молока у 1926 р. було можливе вже за отримання в середньому по стаду 2500 кг молока, розмірковує автор статті Гайнріх Горніх (учитель аграрної справи в сільськогосподарській школі в Ґроттенхоффі, що у Штирії). Та нині жоден фермер не буде задоволений такими надоями. Що ж змінилося?
Тож, порівнюючи з минулими показниками, результати контролю молочної продуктивності 2016 р. в Австрії перетворюються в захмарну мрію: середня продуктивність усіх корів за рік збільшилася на 144 кг – до 7425 кг молока на корову за рік (рис. 1). Якщо розрахувати на стандартну тривалість лактації, 305 днів, це означає понад 24 л щодня. Середній уміст жиру та білка збільшився відповідно на 0,1%: до 4,14% жиру і 3,40% білка. Щодо порід, тут безсумнівним лідером залишається голштинська, її наздоганяють швіцька і симентальська породи. Зростання продуктивності спостерігали з 1950 р. у середньому на 67 кг на корову в рік, яка стала значно вищою за тенденції попередніх років. Аналогічною є картина в Німеччині: 7736 кг молока давала баварська корова у 2016 р. Зріз по Німеччині становив 8563 кг (див. табл.) – йдеться про середні значення. Дочка бугая Бельта – Естер першою в Німеччині у 2002 р. за чотири лактації змогла дати 100 000 кг молока. Її щоденна продуктивність становила 42,5 л/день лактації.
Не плутайте продуктивність із прибутком
Якщо взяти масштаби 1920-х років, усі фермери мали б купатися в грошах. Та насправді виробничі й загальні умови суттєво змінилися. Професор із тваринництва Альфред Гайгер вирахував у 14 дослідженнях годівлі, що, починаючи з продуктивності 6000 кг молока гол./рік, аби покрити потребу в підтримці життєдіяльності організму та виробництва молока, необхідно близько 1000 кг концкормів. Якщо молочна продуктивність зростає до 8000 кг, корова вже потребує 2000 кг концкорму. Однак попри актуальних помірних цін на концкорми слід враховувати, що їхнє застосування підвищує витрати на виробництво молока. Утім, якість грубого корму все ще відіграє значну роль. За вмісту енергії в грубому кормі 5,7 МДж NEL порівняно з 6,3 МДж NEL за аналогічної молочної продуктивності дають можливість зекономити 600 кг концкормів. Але й це має свою ціну. Установки для вентилювання сіна, частіші укоси та витратні процеси силосування позначаються на вартості грубих кормів.
Водночас витрати на вирощування тварин зросли. Тривалість продуктивного використання корів із 1920-х років суттєво знизилась, навіть коли селекційні організації не проводили селекцію виключно на молочну продуктивність. Дослідження науковця з сільськогосподарських тварин Вільгельма Кнауса показало, що в період із 1988 до 2006 рр. середня тривалість продуктивного використання симентальських корів у Баварії знизилася з понад 3,5 отелень на 0,5. Не останньою чергою відчутно зросли вимоги до доїльної техніки та охолодження молока. Крім того, головною залишилася і гігієна доїння, однак як засоби для діппінгу, одноразові рукавички, так і високоякісні засоби для миття мають свою ціну. Загалом, уже не так просто відповісти, скільки молока має давати корова, аби бути рентабельною. Це залежить від індивідуальних умов господарства.
Зрештою, вирішувати фермеру, що для нього означає хороша корова. Для одного це корова з надоями 10 000 кг молока, для другого – та, що за життя дає 100 000 л. Для господарства з малими інвестиціями це та, яка найефективніше переробляє траву на молоко. Та все ж – це корова, яка найліпше відповідає філософії господарства.