Американське виробництво етанолу підтримує рівень цін на кукурудзу
131 млн тонн, тобто 35% обсягу американського, 13% обсягу світового виробництва кукурудзи призначені, за оцінками USDA, для виробництва етанолу в США у 2014/15 рр. Цей ринок збуту став визначальним для виробництва кукурудзи. 95% американської кукурудзи споживають всередині країни. Такий рівень виробництва забезпечує необхідні обсяги для додавання єтанолу в бензин у розмірі 10%. До речі, зміна цього відсотка була ще раз відкладена EPA – Агентством захисту навколишнього середовища США. EPA запропонувала скоротити обов’язкове додавання етанолу, тоді як виробники етанолу вимагають підвищити його до 15%. Після посухи на початку року знизилося виробництво цукрової тростини в Бразилії, відтак, бразильський етанол втратив свою конкурентоспроможність, скоротилася й експортна пропозиція (1,5 млрд л – 46% порівняно з 2013 р., тобто найнижчий рівень із 2003 року). Американські виробники етанолу, використовують цю нагоду для збільшення свого експорту, що вже на 30% вище минулорічного рівня, тобто найвищий показник із 2011 року. Крім того, кукурудзи цього року багато, ціни падають, низькі температури дають змогу також оптимізувати процес та збільшити прибуток.
Наприкінці листопада – на початку грудня темпи виробництва етанолу в США досягли рекордного рівня – 982 – 988 тис. барелів на день, а запаси поновилися на рівні 17,8 барелів (тобто 21 день резерву). Високий темп виробництва свідчить про значний попит на етанол у світі, але чи зможе він протриматися в умовах низької ціни на нафту?
EIA (Національне Агентство інформації з енергетики США) опублікувало своє бачення перспектив енергоринку в 2015 році. EIA передбачає, що весь рік середня ціна на нафту втримається на рівні 68 $/барель. Американське Агентство вважає, що попри конкуренцію з боку викопних енергоносіїв, щоденне виробництво етанолу цього року становитиме 948 тис. барелів, що більше за середній показник у 2014 р. – 931 тис. барелів на день.
Таке збільшення виробництва дає змогу задовольнити попит, який також зростає. Замінюючи викопні енергоносії, етанол сприяє виконанню зобов’язань, які взяли на себе 12 листопада 2014 р. США і Китай щодо боротьби з глобальним потеплінням. Ці дві країни відповідають за понад 40% усіх викидів парникових газів планети і посідають І й ІІІ місця серед найбільших світових виробників етанолу.
Другий виробник етанолу – Бразилія – готується до підвищення його вмісту в бензині, про що повідомив уряд країни. Після останнього підвищення з 20 до 25%, що відбулося у 2013 р., відсоток додавання може сягати відтепер 27,5%. Цей захід збільшить обсяг бразильського попиту на біопаливо на 1 млрд л/рік.
Проте, заявивши 27 листопада цього року про свій намір не скорочувати виробництво нафти, країни – члени OPEC викликали черговий виток падіння цін на нафту. Це сповільнить перехід промисловості на поновлювані джерела енергії, які стають менш конкурентоспроможними. Конкуренція між енергоносіями може згодом зменшити попит на етанол і змусити EIA знизити свої прогнози.
Дослідження антибіотика для тварин запущено в Університеті штату Колорадо
Вчені Університету штату Колорадо (США) проводять низку досліджень щодо відстеження стійких до антибіотиків бактерій в галузях тваринництва та переробної промисловості з метою визначення, чи мають методи ведення сільського господарства свій вплив на проблему стійкості до антибіотиків.
Використовуючи грант у $ 2,25 млн від Міністерства сільського господарства США, науковці вивчатимуть ДНК цих бактерій, аби допомогти ідентифікувати і простежити, в який момент такі організми набувають стійкості до ліків. Сім науково-дослідних проектів будуть зосереджені в основному в сфері м’ясного й молочного виробництва, хоча деякі дослідження проводитимуть на свинокомплексах та птахофабриках.
«Ми намагаємося знайти відповідь на запитання: невже системи сільськогосподарського виробництва справді впливають на здоров’я людини через підвищення стійкості до протимікробних препаратів?» – розповів Павло Морлі, професор епідеміології та інфекційного контролю в Університеті штату Колорадо, Форт Коллінз. Використовуючи технологію секвенування ДНК Морлі, Кейт Белк, професор Центру вивчення безпеки та якості м’яса, і група вчених планують простежити за специфічними генами, які викликають опір у бактерій. Це, за їхніми сподіваннями, допоможе розкрити джерела і шляхи таких «супербактерій» між людьми та тваринами.
Партнерами трирічного проекту стали відділи комп’ютерних наук, екології та радіаційних медичних наук, харчових технологій тощо. До проекту залучили також Школу громадського здоров’я Університету Колорадо, Центр досліджень здоров’я, Агентство суспільної охорони здоров’я Канади, департамент тваринництва Міністерства сільського господарства США, фітосанітарну інспекцію та службу охорони здоров’я, а також промислові підприємства та сільгоспвиробників, що забезпечують доступ до своїх тварин.
Російська заборона на свинину в ЄС може закінчитися найближчим часом
Заборона Росії на продукти зі свинини з країн Європейського Союзу (ЄС) найближчим часом може перестати діяти взагалі у результаті нещодавніх переговорів, вважають деякі лідери європейського сільського господарства.
Заборона, запроваджена у січні 2014 року, була введена у відповідь на виявлення африканської чуми свиней (АЧС) у диких кабанів у Польщі та Литві. У кінці 2014 р. РФ додатково обмежила свої джерела свинини, коли ввела торговельні заборони на поставки сільськогосподарської продукції зі США, Канади, Австралії та Норвегії. Цей крок, вважає більшість, є суто політичним.
Стефан Ле Фолл, французький міністр сільського господарства, 19 січня заявив, що «була досягнута домовленість про відновлення французького експорту живих свиней, субпродуктів і свинячого жиру в Росію».
Європейська профспілка тваринництва та м’ясопереробки також заявила, що зустрічі ЄС і російських чиновників у Берліні «мають допомогти відновити поставки деяких продуктів свинарства в Росію».
Тоді як деякі лідери ЄС налаштовані оптимістично щодо відновлення торгівлі свининою з Росією, Британська національна асоціація свинарів як і раніше висловлюється скептично і вважає, що багато чого ще потрібно зробити, аби досягти угоди. «Попри різні заяви Росія поки не зняла селективну заборону на імпорт», – сказав представник асоціації Дігбі Скотт.
Розшукуються 10 показових господарств із завитими хвостиками
Федеральне управління сільського господарства і продовольства разом із Мінсільгоспом Німеччини у рамках «Проекту моделей і показів у питанні захисту тварин» розвиває мережу показових господарств, де можна поліпшити утримання свиней завдяки зменшенню ризику відкушування хвостів у тварин, яким хвости не обрізали. Кожне господарство, як з вирощування поросят, так і з відгодівлі, перевірятимуть фахівці з Компетентного центру захисту тварин.
Основна мета проекту – підвищення рівня захисту тварин, порівняно з актуальним станом у країні. Завдяки застосуванню інноваційних заходів та нових наукових висновків у власному господарстві, а також передачі набутого досвіду іншим фермерам, господарства мають зробити внесок у поширення концепції підвищення рівня захисту тварин.
У рамках державної ініціативи «Питання утримання – нові шляхи для добробуту тварин» Міністерство розпочало та фінансує проект. Федеральне управління надає фахову та адміністративну підтримку. Таким чином має відбутися швидкий та ефективний перехід від результатів нових наукових досліджень до галузі утримання сільськогосподарських тварин.