Підсисні свиноматки мають добре їсти

0

Штефен Гой, професор з тваринництва й біології утримання тварин Університету Юстуса Лібіга, м. Гіссен (Німеччина)

Часто підсисні свиноматки споживають замало корму. Це негативно позначається на їхній продуктивності. Якщо знати, що за цим криється, можна змінити ситуацію.

У багатьох господарствах протягом підсисного періоду свиноматки споживають замало корму. Відтак вони втрачають вагу. Результатом цього є збільшення кількості прохолостів, менша маса поросят при народженні та нерівномірність гнізда. Якщо свиноматка втратила багато маси, може бути так, що наступний опорос/гніздо буде меншим. Також є інформація про травмування тварин під час лежання, спричинені втратою маси свиноматки впродовж підсисного періоду.

Тому в новому свинарнику для племінних тварин університету Гіссена провели дослідження споживання корму свиноматками. У свинарнику з 114 гол. основних свиноматок ввели 3-тижневий цикл із групами по 16 свиноматок. У приміщенні встановили станцію годівлі Spotmix: завдяки чому можна було реєструвати кожен виданий кілограм корму в кожній годівниці. Це дало змогу визначити споживання корму великої кількості свиноматок із 5-го дня перед опоросом і до 24-го дня перебування їх на підсосі. Та деякі тварини в стаді були на момент досліду ще молодими: після першого опоросу. Тож на момент завершення й аналізу досліду свиноматки перебували максимум на третьому опоросі.

Годівля: тричі на день

Коли в новому свинарнику почали пороситися перші свинки, їх годували двічі на день. Однак у деяких тварин почали спостерігати порушення стану відпочинку, що вказувало на занизьке споживання ними корму. На цей момент встановилася висока температура довкілля – ззовні та всередині, яка, можливо, спричинила зниження поїдання корму. Тому дослідники змінили частоту годівлі, і свиноматок у цеху опоросу почали годувати тричі на день. На годівельній станції ввели криву годівлі, яка була підлаштована під кожну свиноматку.

Споживання корму контролювали щодня за залишками у годівницях: за їхньої наявності – наступну даванку корму зменшували. Якщо ж годівниця була ідеально чистою – наступного дня даванку корму збільшували. Тому поїдання корму змогли виміряти фактично з 130 опоросів (100 основних свиноматок і 30 ремонтних свинок).

Споживання корму поступово зростало

Перед опоросом щоденне поїдання корму постійно знижувалось: із 3,5 кг у основних свиноматок і 3 кг у ремонтних свинок до майже 0 в день опоросу. Після цього щоденне споживання корму починало поступово зростати – приблизно на 300 г щодня. Наприкінці другого підсисного тижня тварини досягли рівня щоденного споживання – 5,7 кг.

Серед основних і ремонтних свиноматок рівень поїдання корму в перший підсисний тиждень становив 2,8 кг. На другому тижні кількість спожитого корму збільшилась майже вдвічі – до 5,4 кг. На третьому і четвертому підсисних тижнях поїдання корму зросло несуттєво – до 7,5 та 8,4 кг/день. Потім щоденна кількість спожитого корму збільшувалась лише на 100 г щодня.

Із третього підсисного тижня основні свиноматки їли значно більше корму, аніж ремонтні (рис. 1). В середньому основні свиноматки на 24-й день підсосу споживали майже на 1 кг корму більше (8 кг/день), аніж ремонтні свинки (7,7 кг/день). Тож середньодобове споживання корму в підсисний період становило 5,2 кг – у ремонтних свинок та 5,7 кг – в основних свиноматок. Триразова годівля щодня забезпечувала свиноматок великою кількістю корму, порівняно з дворазовою, що запроваджена в більшості господарств.

У наступному оціночному кроці проаналізували щоденне споживання корму тваринами за низької та високої температури в приміщенні. Низькою визначили зовнішню температуру (взимку), що була нижче 5°С (добовий максимум), високою – температуру (влітку) із добовим максимумом від 23°С. Узимку середнє споживання корму становило в день 5,9 кг, а влітку – 5,1 кг. Десь наприкінці другого підсисного тижня різниці між поїданням корму влітку та взимку виявлено не було. Лише на останньому підсисному тижні за високої зовнішньої температури свиноматки поїдали на 3 кг корму менше в день, аніж за низької температури.

Більше поросят – більше корму

З великою кількістю відлучених поросят зростало щоденне споживання тваринами корму всередині підсисного періоду. Свиноматки з менше 10 поросят у гнізді на момент відлучення в середньому поїдали значно менше корму (5,6 кг) щодня, аніж свиноматки з понад 11-ма відлученими поросятами, які мали найвищий рівень споживання корму – 5,9 кг/день. Свиноматки з середніми гніздами на момент відлучення поїдали трохи менше корму. У великих гніздах була висока потреба в молоці, тому свиноматки й споживали більше корму, аби продукувати необхідну кількість молока.

Втрати маси незначні

У наступному оціночному кроці аналізували, як змінювалася маса свиноматок упродовж підсисного періоду – залежно від того, скільки свиноматки їдять корму (рис. 2). Для цього тварин розподілили на 3 категорії:

  • свиноматки з рівнем споживання корму в підсисний період менше 5,10 кг/день,
  • свиноматки з рівнем споживання корму 5,11–5,70 кг/день,
  • свиноматки з рівнем споживання корму понад 5,70 кг/день у середині підсисного періоду.

У ремонтних свинок із споживанням менше 5,10 кг корму в день між третім/четвертим підсисним днем і до відлучення зменшення маси сягало 17,7 кг, в основних свиноматок – 13,3 кг. Що більше ремонтні та основні свиноматки поїдали корму в день, то меншою була втрата маси протягом підсисного періоду. Ремонтні свинки із високим рівнем споживання корму щодня навіть набрали масу в цей період. У основних свиноматок із високим щоденним поїданням корму (> 5,70 кг) втрата маси становила 3,7 кг. Це стало причиною низького відсотка прохолостів і високої якості (добре розвинених) поросят у наступному опоросі.

Спілка з фізіології харчування (GfE) та Німецьке сільськогосподарське товариство (DLG) розробили відповідні рекомендації щодо годівлі свиней (див. таблицю). За використання корму для підсисного періоду з 13 МДж ОЕ/кг основні свиноматки мають споживати щодня 7,3 кг корму (розраховано з дня опоросу до 25-го підсисного дня). Якщо цього показника не досягають, тварини «розтоплюють» внутрішній жир, аби отримати енергію для поросят. Тобто свиноматка втрачає масу тіла. Це повністю нормальний фізіологічний процес, який виникає у багатьох ссавців після родів. Однак, якщо втрата маси завелика, це може призвести до негативних наслідків. Та свиноматок у підсисний період не можна насильно відгодовувати. І саме свиноматок із відносно малими гніздами в останній підсисний тиждень слід годувати вкрай обережно.

Рекомендації щодо живлення свиней від GfE та DLG за різних розмірів гнізд

Розмір гнізда/приріст гнізда в день Ремонтні свинки Основні свиноматки
11–12 поросят/2,5 кг 81 МДж ОЕ 85 МДж ОЕ
13–14 поросят/3 кг 90 МДж ОЕ 95 МДж ОЕ