Передові методи селекції та їх доведений успіх в підвищенні врожайності сільськогосподарських культур в розвинених регіонах надають план дій для управління ризиками, які пов’язані з відсутністю продовольчої безпеки та нестійкістю клімату у всьому світі.
Про це під час форуму Outlook 2020 року розповів глобальний лідер селекційних розробок Corteva Agriscience Джефф Грем.
«Продуктивність сільського господарства важлива не лише для задоволення потреб зростаючого населення, а й для боротьби з нестійкістю клімату, – зазначив Грем. – Ми довели, що інноваційні селекційні технології, такі як молекулярні маркери, точне фенотипування, прогнозна аналітика, біотехнології, технологія редагування генома CRISPR та цифрові інструменти можуть допомогти сільському господарству краще впоратися з проблемами екстремальних погодних умов».
Він сказав, що майже семикратне збільшення середньої врожайності кукурудзи, досягнуте в Північній Америці з 1920 року, означає, що фермерам вдалося виростити додатково мільйони бушелів зерна, не вводячи в обіг нові землі. Підвищення продуктивності культури за останнє сторіччя збільшило середню врожайність з 15,7 ц/га до 106,7 ц/га.
Якщо б 20 провідних країн-виробників кукурудзи підвищили її виробництво до рівня США двадцятирічної давності, це було б рівнозначно введенню в обіг ще 40 тисяч гектарів сільгоспугідь, підрахував Грем.
«Сьогодні ми виробляємо більше продукції з меншою витратою ресурсів, – пояснив фахівець. – Однак, відсутність продовольчої безпеки та нестійкість клімату впливають на земну кулю нерівномірно, і ми також повинні працювати над створенням нових систем землеробства, адаптованих до умов окремих регіонів».
«Для цього необхідне використання всіх інструментів з нашого арсеналу, а також відкрита і прозора комунікація між громадськістю, вченими, урядом різних країн і приватними компаніями. Окремо один від одного ці технології – лише інструменти, але разом вони є рішеннями низки найбільших світових завдань» – заявив він.