Британські фермери зможуть вирощувати ГМ ріпак та кукурудзу
Британські фермери можуть отримати дозвіл на вирощування генетично модифікованих сільськогосподарських культур. Це станеться, якщо Європарламент затвердить рішення, згідно з яким кожна країна матиме змогу вирощувати ГМ-культури.
Британські вчені наполягають на генній інженерії, вважаючи, що це допоможе фермерам вирощувати більш здорові рослини, і вони зможуть використовувати менше пестицидів.
Нове законодавство, що набуде чинності навесні, дасть змогу вирощувати у Великобританії генетично модифіковані комерційні культури, такі як кукурудза, ріпак тощо. У короткостроковій перспективі такі продукти навряд чи потраплять на столи споживачів. Їх будуть використовувати на корм для тварин. Але цей закон відчиняє двері для генетично модифікованих фруктів і овочів у британські супермаркети.
Наразі Євросоюз забороняє комерційне використання ГМ-культур через протести по всій Європі. Але тепер модифіковані продукти можуть бути визнані безпечними Європейською Радою з безпеки харчових продуктів (EFSA) якраз з ініціативи британського уряду, якому набридли протести Німеччини, Франції та Італії з цього питання.
На початку січня лорд Моул, міністр охорони навколишнього середовища, повідомив депутатам, що генетично модифіковані продукти є «ключем сільськогосподарських технологій у XXI столітті». І він розчарований тим, що закон дозволить іншим європейським країнам забороняти ГМО на своїй території – це позбавить британських фермерів експортного ринку.
Сер Марк Валпорт, головний науковий радник уряду вважає, що Великобританія має почати виробництво генетично модифікованих сільськогосподарських культур, які не лише безпечні, але, ймовірно, поживніші за звичайні культури.
Щоправда, є і противники цього рішення, які вважають, що разом з корисними культурами модифікуватися буде й насіння бур’янів, і тоді боротися з ними буде ще складніше. Було виявлено такі «супербур’яни» в Канаді, де сталося перехресне запилення між ГМ-ріпаком і бур’янами, що зробило останні стійкими до гербіцидів. Також є дослідження, згідно з яким модифікована кукурудза викликала пухлини та ранню смерть у щурів. Супротивники також стверджують, що вівці і кози гинуть в Індії від вживання генетично модифікованого бавовнику.
Наразі ГМ-культури мають бути передані в EFSA, а потім затверджені Консультативним комітетом Великобританії щодо нових харчових продуктів і процесів (ACNFP).
Зміни в пестицидному законодавстві Іспанії
Іспанський уряд ратифікував пропозицію міністерства сільського господарства щодо зміни законів, що регулюють оборот біологічних засобів захисту рослин. Нові види регулювання прийняли щодо біологічних агентів та препаратів, а також пасток і феромонів, які використовують для моніторингу шкідливих організмів. Це стосується переліку вимог до цих продуктів, процедури схвалення та реєстрації, а також методів просування. За повідомленням Мінсільгоспу, ці заходи поліпшать прозорість ринку та збільшать кількість й якість інформації, що її отримують сільгоспвиробники.
Для поступового виведення з ринку недопущених новим законодавством продуктів міністерство встановлює перехідний період. Департамент здоров’я рослин надаватиме компаніям, які бажають використовувати цей перехідний період, інформацію щодо видів документів і порядку їх надання. Терміни перехідного періоду встановлюють таким чином, щоб дати змогу компаніям пристосуватися до нових правил та нормативно-правової бази.
Департамент здоров’я рослин планує також випустити програмне забезпечення для інформування громадськості та надання відомостей про продукти, допущені на ринок.
Зміни пестицидного законодавства дають змогу впровадити принципи сталого розвитку сільського господарства в Іспанії і гармонізувати національну нормативну базу із законодавством ЄС, вважають у Мінсільгоспі.
За матеріалами ІК «Інфоіндустрія», Аgroxxi.ru, Аgroinvestor.ru