Мікотоксиниу кормах птиці: вплив та збитки

0

Юлія Дворська, канд. вет. наук, доцент, Сумський НАУ

Глобальний аналіз кормових інгредієнтів, проведений під час оцінювання якості попереднього року,показав, що наявність декількох видів мікотоксинів у кормах є нормою і що «чистими» вони бувають украй рідко.

У всьому світі зерно містить у середньому 7,3 різних видів мікотоксинів, а найчастіше виявляють тріхотецени типу В, фузарову кислоту й фумонізини (у 75–80% зразків).

Як мікотоксини впливають на птицю?

ПРИРІСТ/ВИРОБНИЦТВО М’ЯСА (бройлери)

• кров’яні вкраплення в м’ясі;

• дефекти оперення;

• зниження приростів і ефективності годівлі;

• мінливість маси тіла птиці;

• неефективна переробка птиці за забою.

ВІДТВОРЕННЯ (несучки)

• зниження рівня запліднення;

• зниження несучості та якості яєць;

• густий жовток.

ЗДОРОВ’Я КИШКІВНИКА

• порушення цілісності кишківника (зменшення довжини ворсинок і поверхні всмоктування);

• зниження споживання корму;

• погане травлення й абсорбція кормів у кишківнику;

• непостійна якість посліду;

• некротичний ентерит/кокцидіоз/бактеріальні інфекції.

ІMУНІТЕТ

• погане вироблення антитіл/титру антитіл за вакцинації;

• зниження клітинного імунітету;

• порушення вироблення цитокінів;

• частіші випадки захворюваності;

• збільшення смертності.

УРАЖЕННЯ ОРГАНІВ

• ураження печінки і нирок;

• збільшення або жирове переродження печінки;

• гіперплазія жовчних протоків;

• кристали сечової кислоти в нирках і суглобах;

• набряк легень (накопичення рідини у легенях);

• збільшення серця, порушення його роботи;

• ураження мозку.

Скільки коштують мікотоксикози бройлерів?

↓ 5,41 г/день зниження середньодобових приростів маси тіла/гол. – від 22,63 до 1,58 г;

↓ 0,12 зниження конверсії корму – від 0,09 до 0,60; 

↓ $ 0,36 зниження чистого прибутку/гол. – від 1,70 до 0,17.

Скільки коштують мікотоксикози несучок птахівникам?

↓ 0,69 зниження кількості яєць/гол./тиждень: від 2,23 до 0,01;

↓ 1,28 г зниження маси яєць: від 3,19 до 0,09;

↓ 0,38 зниження конверсії корму: від 0,45 до 2,68;

↓ $ 0,06 зниження чистого прибутку/гол./тиждень: від $ 0,20 до $ 0,001.

Стратегії попередження мікотоксикозів

Птиця може контактувати із мікотоксинами щодня, споживаючи забруднені корми. Найбезпечніші корми ті, де рівень мікотоксинів дорівнює нулю, однак на практиці отримати такі корми неможливо.

Ступінь впливу цих сполук на птицю залежить від цілої низки чинників, як-от: рівень і комбінації мікотоксинів, тривалість годівлі, стан здоров’я та продуктивність птиці. Проте, практикуючи у господарстві менеджмент мікотоксинів від поля до ферми, виробники можуть звести до мінімуму ризик їхнього впливу на здоров’я й продуктивність птиці.

Практичні поради з ведення належної сільськогосподарської практики

• ротація культур;

• підготовка ґрунту;

• збирання врожаю:

    – стиглість зерна;

     – вміст сухої речовини;

• менеджмент вмісту:

    – регулярна заміна солом’яної підстилки;

• зерно:

  – сортування зерна. Пошкоджене зерно зазвичай містить вищий рівень мікотоксинів, адже його природний захист зруйновано. Уникайте згодовування кормових відходів.

   – Не годуйте контамінованим зерном птицю, що перебуває у зоні високого ризику, наприклад, курчат, батьківське поголів’я та ін.

• зберігання:

   – ретельне зачищення зерносховищ і обладнання, прибирання старого, пошкодженого зерна та пилу перед закладенням нового врожаю. Видалення ушкодженого зерна знижує рівень мікотоксинів до 50%;

    – висушування й аерація зерна дуже важливі. Зберігання за вологості не більше 15% (в ідеалі нижче 13%) для обмеження росту грибів і вироблення мікотоксинів після збирання врожаю;

   – контроль температури всередині бака для зберігання зерна, оскільки у місцях його перегрівання посилено ростуть гриби і формуються мікотоксини. Зерно потрібно зберігати весь час за температури нижче 15°С. Провітрювання прохолодним свіжим повітрям із вулиці допоможе зберігати температуру зерна на оптимальному рівні.

Профілактика негативного впливу мікотоксинів на економічну ефективність виробництва Програма менеджменту мікотоксинів Alltech

1. Запобігання зараженню мікотоксинами за вирощування кормової сировини (належна агрономічна практика).

2. Контроль розмноження цвілевих грибів і зведення до мінімуму синтезу мікотоксинів у процесі зберігання кормів та на виробництві (Програма МІКО – використання принципів ХАССП під час зберігання кормів, висушування інгредієнтів перед зберіганням, попередньої підготовки сховищ та ін.).

3. Контроль якості кормів (Програма 37+ – Проведення мікотоксикологічного аналізу окремих інгредієнтів і готового корму).

4. Зниження негативного впливу мікотоксинів на організм тварин (використання ефективного адсорбенту мікотоксинів – органічний адсорбент на основі глюканів клітинної стінки дріжджів та водоростей).

Практичні результати використання Програми менеджменту мікотоксинів Alltech за їхньої наявності у кормах

  • Бройлери:

↑ 1,74 г/день збільшення приростів маси тіла/гол.

↑ 0,07 збільшення конверсії корму

↑ $ 0,13 збільшення чистого прибутку/гол. порівняно з групою, яка отримувала контамінований корм

ПОВЕРНЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ * = 7,5: 1

*Включає середню ціну продукту $ 0,004/гол./тиждень

(Загальна кількість птиці = 6,239 гол.,  птиця, яка отримувала контрольний раціон = 1,268 гол., птиця, яка отримувала контаміновані мікотоксинами корми = 2,343 гол.,  птиця, яка отримувала контаміновані мікотоксинами корми + адсорбент = 2,628 гол.).

  • Несучки:

↑ 0,24 г/день збільшення кількості яєць/гол./тиждень

↑ 0,83 г збільшення маси яєць

↑ 0,9 поліпшення конверсії корму

↑ $ 0,18 збільшення чистого прибутку/гол. порівняно з групою, яка отримувала контаміновані корми

ПОВЕРНЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ = 2,5: 1

* Включає середню ціну продукту $ 0,004/гол./тиждень

(Загальна кількість птиці  – 496 гол., птиця, яка отримувала контрольний раціон – 118 гол., птиця, яка отримувала контаміновані мікотоксинами корми – 258 гол., птиця, яка отримувала контаміновані мікотоксинами корми + адсорбент – 120 гол.).

Отже, мікотоксини негативно впливають на здоров’я, продуктивність птиці та економічну ефективність виробництва загалом. Застосування програм менеджменту мікотоксинів дає змогу мінімізувати втрати на виробництві. 

ЗАЛИШТЕ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here