Спаржа може бути успішно застосована в органічному землеробстві, адже вона малопоширена на території України й має незначну кількість шкідників та хвороб.
Таку думку в ефірі радіо ФМ висловив агроном-консультант Володимир Білко, пише agronews.ua.
Він розповів, що почав займатися технологією вирощування спаржі із насіння та саджанців близько 5 років тому. Технологія вирощування може бути екстенсивною, інтенсивною та інтенсивною органічною.
Пан Володимир переконаний, що вирощувати спаржу не складніше за картоплю. Треба лише системно робити операцію за операцією.
“Багато фермерів вирощують дану культуру через те, що самі люблять її споживати, вони вже побували у Європі, скуштували її, а в Україні її досить складно знайти, тож почали вирощувати заради себе, а поступово це переросло у бізнес. З точки зору заробітку вона також приваблива, можна на даній культурі заробити мільйон!”, – ділиться фахівець.
Кількість рослин на 1 га варіює від 17-18 тис до 35-40 тис і залежить від схеми посадки.
За словами Білка, витрати до на розсаду, техніку, добрива та ручну працю на збір першого врожаю складають від 10 до 18 тис євро на 1 га, адже посадковий матеріал йде з Європи, тож ціни розраховуються в євро. Якщо гарно підкормлювати та поливати спаржу, можна зібрати врожай і в перший рік вирощування.
Без пересаджування рослини врожай можна отримувати до 10 років поспіль.
“Якщо є бажання задати силу росту – можна зібрати першу спаржу через 2 роки. Ми даємо розвинутись кореневій системі, тоді рослина дасть кращий врожай – і смачніший, і більш якісний”, – радить агроном.
Він розповідпє, що спаржі підходять легкі родючі ґрунти: пісочок, легкі чорноземи, але вона росте й на суглинистих та важких ґрунтах:
“Якщо мета вирощування – отримати зелену спаржу – підійде будь-який ґрунт, можна поверхню ґрунту прикрити мульчою, щоб пагонам рослин було легше пробитись, зазначає експерт.
Білу спаржу необхідно вирощувати на легких ґрунтах. Щоб не було деформації пагону, можна робити гребні із штучного матеріалу – торфу, або компосту, якщо вони є у господарстві. Це можливо на невеликих площах, бо спеціально закуповувати дані матеріали не рентабельно. Наприклад, підприємство що займається тваринництвом і переробляє відходи тваринництва на біогаз у результаті отримують субстрат — на компост.
По кислотності рослина не примхлива, їй підходить досить широкий діапазон: чорноземи та піски по всій території України, доступ до сонця та води”.
У Польщі 10-15 років тому було 100-200 га спаржі, зараз це вже декілька тисяч, вони придбали спеціальну техніку і поступово пропонують її нам, зазначає експерт.
Ві радить орієнтуватися на ринок, який щороку дає приріст у 10-15%.
“На українську спаржу є попит у Європі, але ми ще не може надати необхідних об’ємів. Сукупні площі в Україні, що вступити у плодоношення — кількасот га. Потенціал великий, хто буде першим, той отримає гарний прибуток, адже ціна на внутрішньому ринку досить приваблива й мало чим відрізняється від європейських цін” – говорить Володимир Білко.