4 березня 2019 року, Київ – Україна, завдяки географічній близькості до Європейського Союзу (ЄС) і недавно підписаній угоді про вільну торгівлю, зобов’язується привести системи безпеки та якості харчових продуктів у відповідність до стандартів ЄС.
З цією метою з 26 лютого по 1 березня було організовано чотириденний семінар ФАО щодо лабораторних випробувань безпеки рибних харчових продуктів. Учасники дізналися про тестування протоколів, процедури відбору проб, методи валідації та верифікації, перевірки кваліфікації, міжлабораторне порівняння та лабораторні акредитації для перевірки безпеки рибної продукції.
Цей семінар є частиною проекту ФАО, що фінансується Норвегією та допомагає Україні модернізовувати національну систему безпеки харчових продуктів, удосконалювати національні інститути, що займаються питаннями безпеки харчових рибних продуктів, і рухатися в напрямку гармонізації зі стандартами Європейського Союзу. Проект здійснюється в тісній співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України.
«Існують певні прогалини в існуючих правових вимогах безпеки харчових продуктів і офіційній системі контролю за рибною продукцією, – сказав координатор проекту ФАО Віталій Бех. – Тому дуже важливо підвищувати кваліфікацію персоналу лабораторій, який здійснює регулюючі заходи при проведенні випробувань якості відповідно до вимог Європейського Союзу».
Основним спікером семінару була експерт ФАО Джейя Шакіла Робінсон. Учасники – співробітники Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, регіональних і центральних лабораторій, які займаються документацією, ідентифікацією і перевіркою здоров’я рибної продукції на прикордонних постах.
«Дотримання вимог Європейського Союзу також допоможе співробітникам лабораторій поліпшити контроль якості харчових продуктів щодо допустимих рівнів різних мікробіологічних і хімічних критеріїв в рибних продуктах», – додала Шакіла.
Проект ФАО, спрямований на приведення національної системи безпеки харчових продуктів для рибної продукції у відповідність зі стандартами ЄС, доповнює недавні зусилля Міністерства аграрної політики і продовольства та Представництва Європейського Союзу в Міністерстві. Навчальні матеріали, розроблені в рамках проекту, можуть також допомогти підготувати або оновити українське керівництво щодо контролю якості лабораторій з новими процедурами випробувань, а також провести перевірки якості рибних продуктів з метою підвищення ефективності програм безпеки харчових рибних продуктів України.
|