Контрольні точки попередження сальмонеліозу на птахофермі.

0

Юлія Дворська, кандидат ветеренарних наук, доцент

Сумський НАУ

У зв’язку з десятками мільйонів випадків захворювання людей щороку Всесвітня організація охорони здоров’я вважає сальмонеліоз є одним з найпоширеніших харчових інфекцій у світі.

З 1 травня 2016 року по 24 лютого 2017 року 14 країн  ЄС повідомили  про 218 підтверджених випадків виявлення S. Enteritidis. Про випадки спалаху захворювання повідомили Бельгія, Хорватія, Данія, Фінляндія, Франція, Греція, Угорщина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Словенія, Швеція та Великобританія. Хорватія та Угорщина повідомили про смертельні випадки. Спалах досяг піку в кінці вересня 2016 року, незадовго до того, як було виявлено засіб інфікування на фермі в Польщі, тому були запроваджені контрольні заходи (EFSA, 2017).

У 2015 р. в Україні було зареєстровано 8350 випадків сальмонеліозу. За 2014 р. на території України зареєстровано і розслідувано Державною Санітарно-епідеміологічною службою 8412 випадків сальмонеліозу в організованих колективах та у побуті (Зарицький та ін., 2016)

Тому покращення безпеки харчових продуктів стає головним пріоритетом для галузі. Зменшення рівню сальмонели на переробних заводах вимагає проведення  багатьох кроків під час виробничого процесу.

При цьому до 80 % зараження сальмонелою може бути передане вертикальним шляхом від батьківського стада. Це передача низького рівня сальмонели у добових курчат може призвести до високого рівня забруднення на переробному заводі.

Потенційні зовнішні джерела сальмонели:

• Дикі птахи / шкідники (Наприклад, жуки, мухи, гризуни)

• Вода

• Відвідувачі

• Гігієна персоналу                    

Точки контролю сальмонели на виробництві

Очищення та гігієна.

Залишки від попереднього стада є основною причиною появи позитивного у відношенні до сальмонели стада. Ефективне очищення приміщень для утримання птиці між посадкою птиці значно знижує кількість сальмонели в стадах. Підтримка принципів біобезпеки та контроль гризунів також важливі пункти в попередженні контамінації.

Корми.

Контамінація зерна та кормових інгредієнтів може підвищити ризик появи сальмонели в готовому кормі. Краще застосовувати гранульовані при високій температурі корми та корми, що вироблені на заводах, які дотримуються високих стандартів та принципів  HAACP.

Вода.

Підтримка якості води  – важлива частина програми контролю сальмонели, тому що вода може бути середовищем для передачі бактерій від птиці до птиці. Хлорування води та додавання органічних кислот сприяє зниженню рівня сальмонели в стаді.

Пил

Пил також може бути джерелом розповсюдження сальмонели. Система вентиляції, яка підтримує рівень пилу нижчі  3 мг/м3 – є важливою ланкою в попередженні.

Послід

Послід птиці з високим рівнем вологи та рівнем рН дозволяє  сальмонелі процвітати. Менеджмент рівня вологи та рН посліду є ефективним способом профілактики.

Менеджмент мікрофлори кишечнику

Розвиток та підтримка життєдіяльності корисної мікрофлори кишечнику якомога раніше після виводу є дуже важливим в профілактиці колонізації кишечнику птиці сальмонелою. Програми із застосуванням пробіотиків, органічних кислот, ферментів та технології клітинної стінки дріжджів ефективно підтримують мікрофлору кишечнику.

Кокцидіоз

Проблеми з кишечником, що викликані порушенням його цілісності, дуже впливають на рівень сальмонели в стаді. Ефективна програма попередження кокцидіозу повинна бути частиною програми попередження сальмонельозу.

Вакцинація.

Застосування вакцин, особливо для батьківського стада, знижує кількість сальмонели особливо у добових курчат.

Здоров’я  кишечнику та кормові стратегії профілактики.

Три етапи підтримки здоров’я кишечнику від виводу до фінішу:

– правильний старт  – додавання корисних бактерій на старті – підтримка розвитку кишечнику, раннього розвитку.

– отримання максимуму з корму – підтримка корисних бактерій, максимальна утилізація корму, приріст та ефективність годівлі.

– створення імунітету –  утворення природного захисту, цілісності шлунково-кишкового тракту та підтримка стабільних приростів маси тіла.

Програма Gut Health Management від Alltech допомагає створити ефективний менеджмент мікрофлори кишечнику.

Використання пребіотиків в програмі підтримки здоров’я кишечника необхідно для формування основи високої продуктивності тварин і прибутку виробництва. 

Нове дослідження відомого професора Чака Хофарера з  Центру досліджень захворювань птахівництва в Університеті Джорджії (2015р). полягало у дослідженні  різноманітних  кормових добавках для годівлі несучок в комерційних умовах щодо колонізації кишечнику та  яєчників  Salmonella enteritidis.  Встановили, що додавання мананнових  олігосахаридів (МОС)  призвело  до значного зниження рівня колонізації Salmonella enteritidis в кишечнику та яєчниках тому може вважатися важливою частиною програми контролю сальмонели в комерційних стадах.

В наших дослідженнях (Дворська та ін., 2012) ми вивчили вплив активного концентрату МОС, а саме Актігену, від компаніїї Alltech, на кількість бактерій в кишечнику птиці при зараженні сальмонелою двох штамів, які мають фімбрії типу І (Salmonella enteritidis і Salmonella pullorum-gallmarum) і одного штаму, який не має фімбрій типу І (S. typhimurium). У кожному експерименті було дві контрольні та дві дослідні групи, по 10 голів у кожній. В одній дослідній групі курчата отримували Актіген з кормом в концентрації 400 гр/ т. На третій день досліду кожен курча отримав приблизно 104 одиниць зазначених мікроорганізмів. Через 7 діб після зараження в сліпих кишках курчат визначали концентрацію введених бактерій, кишкової палички, лактобацил, сумарну концентрацію анаеробних бактерій, концентрацію молочної кислоти та рН середовища. (Рис.1)

Під час реізоляціі S. pullorum-gallinarum ми встановили, що відсоток ізоляції був нижче у курчат, в раціон яких додавали Актіген (рис. 2)

Таким чином, додавання продуктів Біо-Мос та Актігену в раціони птиці можна вважати одним з методів зниження кількості умовно-патогенної мікрофлори в кишечнику, в тому числі і сальмонели.

Застосування  та ефективне використання всього комплексу заходів попередження сальмонельозу на виробництві, підтримка здоров’я кишечнику та кормові стратегії допоможуть в профілактиці розповсюдження сальмонели.  

Щодо підтримки здоров’я кишечнику та кормових стратегій звертайтеся  до представників компанії Alltech та дізнавайтеся більше про Програму Gut Health ManagementКонтакти

ЗАЛИШТЕ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here