Гібриди та технології – основа високих урожаїв

0
Віктор Марченко, канд. техн. наук, Agroexpert (Україна)
Головним завданням будь-якої технології у рослинництві є підвищення врожайності культур та зменшення виробничих витрат. У зв’язку з цим розробка нових гібридів та вдосконалення технологій їхнього вирощування є пріоритетними завданнями, які наразі потребують негайного вирішення.

Про нові гібриди ріпаку та зернових культур йшлося на спільних конференціях, які були організовані українськими представництвами компаній NPZ-LEMBKE®, HORSCH та Saaten Union, що відбулися наприкінці січня – на початку лютого цього року у п’яти регіонах України – Одесі, Дніпропетровську, Вінниці, Тернополі та у с. Полковниче на Київщині, куди був запрошений журнал Agroexpert.

Найбільшу увагу доповідачі приділили обговорюванню нових сортів та гібридів озимих ріпаку і пшениці, а також технологіям підготовки ґрунту та сівби, адже саме від правильного вибору посівного матеріалу й якості виконання агротехнічних операцій залежить урожайність, валовий збір, собівартість та якість вирощеного врожаю. Велику зацікавленість у гостей конференції викликали доповіді провідних спеціалістів господарств, які вже тривалий час співпрацюють із компаніями NPZ-LEMBKE® та Saaten Union.

Нові горизонти врожайності від NPZ-LEMBKE®

Конференція розпочалася доповіддю Олафа Гаує, керівника представництва компанії NPZ-LEMBKE® в Україні. «Ріпаковий» 2015-й рік був, як і 2014, знову рекордним із урожайності цієї культури. Так, гібриду ШЕРПА належать абсолютні рекорди з урожайності в товарних посівах 2015 р.: 68,5 ц/га на площі 20 га в ЗАТ «Перспектив МХП» Івано-Франківської області; 61 ц/га на площі 49 га в ТОВ «Колос» Одеської області; 52 ц/га на площі 1500 га у ТОВ «Інсеко Агро» Хмельницької області. Це справді найкраща характеристика цього гібрида.

Особливої уваги заслуговують нові гібриди – МЕРСЕДЕС, ТРУМПФ, ШРЕК та ГАРУ, які були виведені із повністю нового генетичного високоврожайного та ще більш стійкого для українських умов матеріалу.

Зокрема, гібрид МЕРСЕДЕС характеризується підвищеною зимостійкістю, середньораннім дозріванням, придатністю до вирощування на середньо- та слабородючих ґрунтах, високою стійкістю до розтріскування стручків та гомогенним дозріванням. У точних дослідах, проведених у Київській області, в середньому за 2012–2014 рр. МЕРСЕДЕС показав найвищу врожайність – 56,7 ц/га, перевищивши інші випробовувані гібриди на 3,1 ц/га. У трьох точних дослідах у 2015 р., які проводили у східній частині Польщі на кордоні з Україною, цей гібрид показав урожайність на рівні 50,1 ц/га, що на 2,8 ц/га більше ніж інші випробовувані гібриди.

Для гібрида ТРУМПФ характерна добра зимостійкість, несхильність до витягування точки росту восени, що дає змогу висівати його з початку серпня та забезпечує ранній старт навесні, висока стійкість до вилягання та розтріскування стручків і висока гомогенність за середньораннього дозрівання. Свій потенціал урожайності ТРУМПФ продемонстрував у господарстві «Агрокультура Захід», що на Львівщині, в демонстраційному посіві 2014 р. – на рівні 58,9 ц/га (найвищий результат серед 75 гібридів).  результатами демонстраційних посівів 2014–2015 рр. із 10 господарств Центральної України гібриди ШЕРПА та ТРУМПФ вийшли лідерами з урожайністю – 45,1 та 45 ц/га відповідно.

Високий потенціал урожайності з відмінними агротехнічними якостями продемонстрував також пізньостиглий гібрид ШРЕК. Зокрема, у Рівненській області в точних дослідах у середньому за 2011, 2012 та 2014 рр. урожайність його становила 52,5 ц/га, у Вінницькій на демонстраційному посіві у ТОВ «Ольга» 2015 р. – 57,3 ц/га, а в Одеській – 58,7 ц/га (ФГ «Агросинтез», 2015 р.). Аналогічні характеристики має і гібрид ГАРУ, який вирізняється підвищеною стійкістю до фомозу та придатний для вирощування на піщаних ґрунтах. Потенціал урожайності ГАРУ добре підтверджує той факт, що посушливого 2015 р. із 8 демонстраційних посівів Центральної України він на рівні із ШЕРПОЮ показав найвищий середній урожай – 45,5 ц/га.

Новини селекції Saaten Union

Про селекційну роботу компанії Saaten Union та її перші гібриди озимої пшениці в Україні розповів директор ТОВ «Заатен-Уніон Україна» Віталій Дворник. Він, зокрема, зазначив, що селекційну роботу Saaten Union проводять на 20 селекційних станціях за 30-ма с.-г. культурами, сорти яких випробовують понад 100 сортодільницях у всьому світі. Це, перш за все, озима й яра пшениця, озимий і ярий ячмінь, кукурудза на зерно та силос, соняшник, горох, овес та ін. Нині в активі Saaten Union більше 220 зареєстрованих сортів.

Під час виступу пан Віталій детально зупинився на гібридах озимої пшениці, які цілком адаптовані для природно-кліматичних та ґрунтових умов України. Йдеться про два гібриди озимої пшениці – ХЮБЕРІ та ХЮЛЮКС, що є єдиними у світі не ГМО-гібридами. Спільним для обох є стабільний та постійний урожай в умовах стресу, добра стійкість проти хвороб, висока якість зерна. Вони також відзначаються відмінними хлібопекарськими властивостями. Завдяки раннім строкам дозрівання та збирання ці гібриди є чудовим попередником для озимих культур у сівозмінах.

Крім того, ХЮБЕРІ характеризується як дуже врожайний та продуктивний середньопізній гібрид із високим виходом зерна й соломи, а також високою зимостійкістю і відмінним протистоянням хворобам. Гібрид ХЮЛЮКС поєднує у собі зимостійкість, ранню стиглість та максимальну стійкість до фузаріозу і піренофорозу. Прекрасно придатний для сівозмін на початок сівби озимого ріпаку.

Також традиційно були представлені гібриди соняшнику за новою технологією CLEARFIELD PLUS та новинки гібридів кукурудзи.

Обробіток ґрунту та сівба – запорука високого врожаю

Цікавою була доповідь Міхаеля Брауна, агронома компанії HORSCH Maschinen GmbH. Він відзначив, що важливим є не лише правильний вибір гібриду ріпаку під конкретні ґрунтово-кліматичні умови, але і технології обробітку ґрунту та сівби насіння, адже тут дрібниць не буває.

Зазвичай підготовка ґрунту під майбутній урожай розпочинається із лущення стерні попередника на глибину 5 – 10 см. Завдяки цій операції зменшуються втрати вологи, провокується проростання падалиці та краще перегниває солома. Тут важливо, аби рослинні рештки попередника були максимально зібрані з поля, або подрібнені. Для лущення стерні компанія HORSCH пропонує короткі дискові борони Joker різних модифікацій. У разі, якщо рослинні рештки попередника задовгі, наприклад стебла соняшнику, борони Joker обладнують додатковими подрібнювальними ножами.

Після лущення виконують основний обробіток ґрунту, метою якого є розпушування, перемішування соломи із ґрунтом, вирівнювання поверхні поля та ущільнення верхнього шару. Важливо створити посівний горизонт із мінімальним вмістом рослинних решток попередника. Для виконання основного обробітку ідеально придатні комбіновані ґрунтообробні агрегати Tiger, які комплектують широким спектром змінних робочих органів (долота, котки тощо). Якщо технологією передбачено внесення добрив під час підготовки ґрунту, то для виконання цієї операції компанія HORSCH розробила бункер для мінеральних добрив місткістю 2500 л, який встановлюють на рамі культиватора Tiger. Завдяки такому ефективному агрегату є змога за один прохід одночасно із культивацією вносити і гранульовані мінеральні добрива.

Сівбу ріпаку рекомендують виконувати універсальними сівалками Focus TD, які за один прохід розпушують ґрунт та вносять добрива (за потреби – у два горизонти), вирівнюють та ущільнюють поверхню, а також виконують сівбу на задану глибину.

ЗАЛИШТЕ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here