Через війну промислове поголівʼя свиней в Україні зменшилося на 10%

0

Станом на сьогодні промислове поголів’я свиней в Україні скоротилося в рамках 10%. 

Про це свідчать підрахунки Асоціації “Свинарі України”.

Зазначається, що ця цифра включає в себе не лише підприємства, які були зруйновані внаслідок бойових дій, а й ті, які знаходяться в окупаційних умовах і, відповідно, не можуть реалізовувати живець на внутрішній ринок.

“Якби потенційні втрати поголів’я прогнозували в перші дні війни, цифри були б значно більшими. Адже впродовж перших тижнів галузь “стала”. М’ясопереробні підприємства припинили забій та перестали закуповувати живець. Фермери роздавали м’ясо свиней, яких спромоглися забити на власних потужностях, населенню з довколишніх сіл. Багато хто припинив запліднювати свиноматок та почав евтаназувати молодняк, щоб скоротити обсяги виробництва в умовах війни” – нагадує президентка АСУ Оксана Юрченко.

Водночас, за її словами, впродовж місяця ситуація стабілізувалася. Оператори ринку, насамперед центрального і західного регіонів, повернулися до довоєнного ритму роботи. А окремі виробники навіть почали озвучувати наміри розвитку.

“У нинішній ситуації потенційні ризики скорочення поголів’я зводимо тільки до тих регіонів, де ведуться активні бойові дії: Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Якщо припустити, що все промислове поголів’я цих областей стане недоступним для внутрішнього ринку, його частка складе близько 20% від загального промислового поголів’я свиней у країні. Будемо сподіватися, що цей песимістичний сценарій залишиться лише припущенням ризиків і ніколи не справдиться!” – коментує експертка.

Вона пояснює, що меншу пропозицію живця сьогодні компенсує більший обсяг імпорту. За перші п’ять місяців року в Україну завезли 22 тис. тонн свинини, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

“Однак позитивна динаміка ціни на живець в Україні свідчить, що попит є і імпорт не шкодить, а допомагає його забезпечити”, – уточнює Оксана Юрченко.