В Україні вирощується близько 1,1 — 1,2 млн тонн яблук щороку. 70% врожаю виробляється домогосподарствами, решта вирощується сільськогосподарськими підприємствами.
Про це повідомляє прес-служба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Зазначається, що в середньому 25-30% вирощених яблук йде на виробництво яблучного соку, концентрату тощо. На переробку переважно йде нетоварне яблуко, яке має маленьку масу, пошкодження, непривабливий вигляд і т. д. Решта реалізується на внутрішньому ринку або експортується за кордон.
«У 2020 році експорт яблук становив 19,5 тис. тонн, що в 2,8 рази нижче аналогічного показника минулого року. Причина такого зменшення експортних відвантажень — зменшення обсягів виробництва яблук в порівнянні з рекордним 2018 роком. Хоча урожай був отриманий восени 2018 році, частину продукції було експортовано вже в 2019 році. Також свій вплив мало підвищення ціни на яблука на внутрішньому ринку, що трішки зменшило привабливість експорту для товаровиробника. Основними країнами-покупцями українських яблук в 2020 році були: Білорусь (37% об’єму експорту), ОАЕ (9%) та Австрія (9%)», — розповіла аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.
Через достатню пропозицію на внутрішньому ринку зменшилися імпортні поставки. У 2020 році було імпортовано 14 тис. тонн яблук, що в 1,7 разів менше аналогічного показника попереднього року. Обсяги імпорту не мають значного впливу на внутрішній ринок, оскільки становлять 2-3% від загального обсягу виробництва яблук. Основними країнами-постачальниками яблук у 2020 році стали Польща, Туреччина та Нідерланди.
«Уже буквально через пару місяців розпочнуть надходити яблука нового врожаю. І поки що прогнози оптимістичні, — цьогоріч варто розраховувати на хороший врожай яблук, якщо ніякі природні катаклізми не втрутяться (град, посуха тощо)», — підсумували в УКАБ.