Протягом останніх років в Україні значно виросли імпортні поставки м’ясо-ковбасних виробів. У 2020 році імпорт ковбас склав 4,7 тис. тонн, що у 12 разів перевищує показник п’ятирічної давності та у 2 рази більший в порівнянні з попереднім роком.
Про це повідомляє прес-служба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
Зазначається, що попри зростання таких поставок, частка імпортованих ковбас у загальній пропозиції на українському ринку залишається незначною – 1,4%.
“Основними постачальниками м’ясо-ковбасних виробів в Україну є європейські країни. При чому, якщо в натуральному виразі безумовно лідує Польща (73%), то в вартісному виразі перше місце займає Іспанія (43%). Це свідчить про імпорт зі сторони Іспанії більш делікатесної групи, якими славиться дана країна”, – розповіла аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.
Водночас зростає експорт ковбасних виробів з України, однак його обсяги значно менші в порівнянні з імпортом. За 2020 рік було експортовано 1,4 тис. тонн, що у 2,6 рази вище показника попереднього року.
Ключовими країнами-покупцями українських ковбас в 2020 році були: Нігерія (25% експортної виручки), Грузія (21%), Азербайджан (13%), Йорданія (11%) та Молдова (5%).