Компанії-експортери українських зернових і олійних культур не закуповуватимуть продукцію рослинництва врожаю 2020 року, яка містить залишки хлорпірифос та хлорпірифос-метил.
Це показали результати проведеного науковцями Інституту аграрної економіки опитування, пише UkraineFood.org.
Науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Артем Педорченк пояснив, що це пов’язано зі змінами законодавства Європейського Союзу, які стосуються заборони використання інсектицидів з діючими речовинами хлорпірифос та хлорпірифос-метил і набули чинності у лютому 2020 року.
Він зазачив, що в Україні препарати з вмістом цих речовин активно використовуються як інсектициди для обробки посівів більшості культур та дезінфекційні засоби для зернових складів. Але вони негативно впливають на здоров’я людини.
Відповідно до нових європейських норм, до країн ЄС забороняється ввезення ячменю, кукурудзи, пшениці, інших зернових та олійних культур, у яких містяться залишки хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу, що перевищують 0,01 мг/кг.
“Щоб запобігти зменшенню обсягів поставок українського збіжжя до країн – членів ЄС, які займають значну частку в структурі експорту агропродукції України, вітчизняним сільгосптоваровиробникам слід враховувати нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки полів, а також місць зберігання сільгосппродукції”, – наголосив Артем Педорченко.