Через скорочення посівної площі під цукровий буряк і рецесію виробництва ціна цукру може зрости на 10%.
Про це в коментарі для AgroPortal.ua сказав генеральний директор Pro-Consulting Олександр Соколов.
Відповідно до його слів, наслідком здорожчання цукру можуть стати труднощі в поповненні нестачі стратегічних продовольчих запасів для подальшої реалізації продукції з прогнозованим зростанням середньоринкової ціни.
«Ціна на цукор в Україні прогнозовано зросте, адже разом із ростом попиту навесні розпочнеться його подорожчання. Однак, прослідковуючи тенденції за індексом споживчих цін за 2019 році, це не є сигналом дефіциту як хронічного явища», —пояснив він.
Пан Олександр додав, що перевиробництво цукру у 2018 році дозволило знизити ціни, тож підвищення цін можливе на вищому рівні, ніж у 2019, але не більш ніж на 2-3%.
Зростання ціни на цукор простежується з початку року, зазначив він. Проте на загальному тлі індексу споживчих цін вартість цукру залишається відносно прийнятною.
«Основною відмінністю була сезонність цін на цукор. Через те, що сезон цукроваріння починається в серпні-вересні, ціни в попередніх місяцях зростали», — підсумував експерт.