За підсумками 2019 року рівень рентабельності вирощування проса в сільськогосподарських підприємствах складе 47,2%. Це найвищий показник серед усіх основних видів сільськогосподарської продукції.
Про це свідчать розрахунки Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», пише agroportal.ua.
Директор інституту, академік НААН Юрій Лупенко зазначив, що просо й у 2018 році відзначалося високим рівнем рентабельності – 34,7%, але поступалося хмелю – 60,9%.
«У 2019 році хмелярство дещо здало свої позиції щодо ефективності виробництва (42,7%), поступившись лідерством не лише просу, а й житу (43,2%)», — пояснив науковець.
У цілому рівень рентабельності виробництва рослинницької продукції в сільськогосподарських підприємствах у 2019 році зменшився до 9,6% проти 25,5% у 2018, зазначив він.
«Крім вже згаданого хмелю, менший, ніж за попередній рік, рівень рентабельності виробництва зернових культур (відповідно 6,3% проти 24,9% у 2018 році), соняшнику (22,2% проти 32,5%), сої (2,6% проти 21%), ріпаку (9,6% проти 31,1%), овочів закритого ґрунту (4,2% проти 8,5%) та винограду (6,5% проти 22,6%)», — додали в інституті.
Серед зернових рівень рентабельності зменшився лише за основними культурами: пшениці (з 24,6% у 2018 році до 16% у 2019), кукурудзі на зерно (з 27,2% до 0,6%) та ячменю (з 25,6% до 11,0%).
Збитковим залишилось виробництво цукрових буряків (-16,3%), а от збиткові жито, гречка та горох за підсумками 2019 року стануть прибутковими, уточнили науковці.
«Торік саме рослинництво забезпечило прибутковість сільськогосподарської діяльності агропідприємств, що сприятиме подальшому поглибленню спеціалізації останніх на цьому напрямі на користь найбільш рентабельних культур», — підсумував Юрій Лупенко.