З 2016 по 2018 роки виробництво чорниці в Україні ріст зросло на 14%.
Про це під час Міжнародного форуму «S-FRUIT TRANSFORMATION 2020» повідомив технічний директор ТОВ «Розетта Агро» Валерій Ляшинський, пише AgroPortal.ua.
«Це пов’язано з тим, що плантації, які були посаджені в Україні в 2014-2015 роках, вступили в плодоношення, і сьогодні ми бачимо, що Україна виходить на новий більш якісний рівень виробництва чорниці. Хоча світовий ринок ще не є до кінця цивілізованим і керується пропозицією, тобто не якістю і попитом, а ціною і тим, що пропонує виробник. Та незабаром цей ринок зміниться, і головним критерієм на ньому все ж стане попит. Українським виробникам потрібно взяти це до уваги», — висловився Ляшинський.
Відповідно до його слів, серед країн Європи найбільшим споживачем чорниці є Великобританія, де відсоток споживання сягає 45%. Це означає, що саме така кількість від усього населення країни знає цю ягоду й купує її.
«Приріст динаміки споживання чорниці в цій країні за останні два роки склав 5%. Це важливий показник, оскільки споживання чорниці у Великобританії найбільше в Європі й складає 860 г на одну особу. Фактично люди, які споживають чорницю, купують 1,7-1,8 кг цієї ягоди в рік», — розповів експерт.
Також він зазначив, що загалом у Європі приріст обсягів реалізації чорниці в 2016 році склав 23%.
«Якщо в 2016 році оцінка ринку склала 166 тис тонн, то в 2017 — 200 тис тонн. Якщо ця тенденція зберігатиметься далі, то через 5-7 років обсяг ринку споживання чорниці в Європі складе 650 тис тонн. Щодо глобальних споживань у світі, то, за нашими оцінками, через 7-10 років обсяг споживання чорниці в світі подвоїться, тобто з 1 млн тонн зросте до 2 млн тонн», — спрогнозував Валерій Ляшинський.