У червні ціна охолодженої свинини в мережах роздрібної торгівлі зросла на 5,8% проти попереднього місяця. Ціни кінцевої реалізації надолужують «відтерміноване» здороження.
Про це повідомляють аналітики Асоціації «Свинарі України».
За перший місяць літа середня роздрібна ціна кілограму охолодженої свинини піднялася до 140,2 грн, що на 5,8% чи 7,7 грн/кг вище за показник попереднього місяця. Червневі ціни на охолоджені свинячі напівфабрикати були на 4,8-13 грн/кг вищими ніж у травні.
«Так, з 1-го червня по 1-ше липня зміна роздрібних цінників коливалася в межах 4,3-11 грн/кг залежно від напіфабриката. Зокрема, найпомітніше подорожчали тазостегнова частина (+11 грн/кг), ошийок та вирізка (+10 грн/кг), а найпомірніше — лопатка та грудинка (+4,3 та 6,3 грн/кг, відповідно). Тож хоча загальні обставини в країні не заохочують до проведення пікніків, основне здороження «прийняли» найпопулярніші «шашличні» позиції. Здороження свинини в роздрібі відобразило аналогічну динаміку закупівельних цін. Так, у червні їх середній рівень зріс на 5,9%» – свідчать дані моніторингу національних мереж супермаркетів, який проводить АСУ .
Аналітики асоціації відзначають, що порівняно з червнем 2021-го середня роздрібна ціна на свинину зросла на 7,8%.
«Проти інших видів м’яса здороження свинини за рік найменше: яловичина додала 27,7%, курятина — 16,6%, а індичатина — 11,3% проти минулого червня. Ціни на свинину в роздрібі транслюють як здороження свинини в закупівлі, так і загальноекономічні тенденції. За даними ДССУ, зміна споживчих цін на продукти харчування за підсумками травня проти аналогічного періоду минулого року склала 24,1%, в тому числі 13,8% на м’ясо і м’ясні продукти», — коментують в АСУ.