В Україні продовжується спостерігатися суттєво знижена купівельна спроможність відносно основних продуктів харчування українського споживача.
Про це свідчить Огляд продовольчої безпеки та політики – регулярний моніторинг продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час, який здійснюється Центром досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.
«Попри те, що станом на середину травня індекс доступності продовольства (ІДП) на 1,3% вищий, ніж в кінці квітня, він на 37% нижчий від довоєнного рівня. До вторгнення ІДП становив 12,4. Тобто людина із середньою зарплатою могла купити кількість продуктових кошиків еквівалентну запасу на 12,4 місяців. Поточна оцінка ІДП становить лише 7,8. Отже, продовжуємо спостерігати суттєво знижену купівельну спроможність відносно основних продуктів харчування українського споживача» – йдеться в огляді.
Значно вищі ціни та зменшення асортименту продукції наразі характеризують ринок харчової продукції в Україні. Вартість кошику продуктів харчування у травні на 4,4% вища, ніж наприкінці лютого, а асортимент продукції у Донецькій області найнижчий у порівнянні до інших областей України.
«У 2019-2021 роках на Україну припадало майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи, 15% експорту ячменю та майже 50% експорту соняшникової олії. Вторгнення РФ в Україну продемонструвало провідну роль України в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки, – зазначають експерти KSE Агроцентру. – Блокований експорт, зменшені посівні площі та поставлена під загрозу кампанія збору урожаю тримають ціни на світовому ринку високими, створюючи не лише ризики підриву діяльності агропродовольчого сектору країни та національної економіки в цілому, але і передумови для голоду сотень мільйонів людей по всьому світу».
Доступність продовольства
Середня ціна кошика продуктів харчування в Україні за тиждень 9-13 травня знизилася на 1,3% порівняно з тижнем 18-22 квітня. Лише третина товарів у кошику подорожчала, натомість дві третини впали в ціні. Втім, його варітсть на 4,4% вища, ніж у тиждень 21-25 лютого, коли тільки розпочалося вторгнення РФ.
У порівнянні з минулим періодом, найбільше падіння ціни кошика продуктів харчування припадає на тимчасово окуповану Херсонську область: менш ніж за місяць вартість знизилася на 10,7%. Однак саме Херсонська область зазнала найбільшого зростання цін від початку повномасштабної війни. Ціна кошика в цій області у порівнянні з періодом 21-25 лютого все ще вища на 21,5%. Інші дві області з найбільшим зростанням цін на кошик – Чернігівська та Запорізька області. Чернігівська область була звільнена від окупантів наприкінці березня, і станом на 9-13 травня вартість кошика в ній зросла на 9,1% від початку вторгнення. Запорізька область наразі частково окупована і зазнала цінового зростання на рівні 8,3% за той же період. Відсутня інформація щодо ще двох окупованих армією РФ областей – Донецької та Луганської.
Середня заробітна плата до та після вторгнення, а також вартість продуктового кошика дозволяють зробити оцінку ІДП – Індексу доступності продовольства. Він розраховується як відношення середньої заробітної плати до ціни кошика продуктів харчування.
До вторгнення ІДП становив 12,4. Тобто людина із середньою зарплатою могла купити кількість продуктових кошиків еквівалентну запасу на 12,4 місяців. Поточна оцінка ІДП становить лише 7,8. Попри те, що поточна оцінка ІДП на 1,3% вища, ніж в кінці квітня, вона на 37% нижча від довоєнного рівня. Отже, продовжуємо спостерігати суттєво знижену купівельну спроможність відносно основних продуктів харчування українського споживача.
Внутрішні ціни
9-13 травня у порівнянні до 18-22 квітня, в межах країни ціни впали на пшеничний та житній хліб, пшеничне борошно, пшоно, курятину, молоко, курячі яйця, вершкове масло, білий цукор, цибуля та картопля. Водночас зросли ціни на моркву, буряк, капусту, соняшникову олію, свинину і гречку.
Вертикальна вісь позначає індекс зміни середньодобових цін (з базовою датою 17 січня) в Україні. Джерело: власні оцінки, засновані на даних Державної служби статистики України
Наявність продовольства. Донецька область під загрозою
Станом на 13 травня, зафіксовано проблеми з наявністю яловичини по всій Україні. Лише до 2 позицій асортименту яловичини виявлено доступ у магазинах 15 міст. Ліпший асортимент мають свинина та курятина: у середньому в обраних містах та по країні доступно 17 та 11 унікальних позицій відповідно.
Найменша середня кількість асортименту продуктів харчування в межах однієї товарної групи – у м. Бахмут (Донецька область) – 3,26. Це вчетверо нижче, ніж у середньому по країні. Окрім того, в місті відсутні запаси м’яса та хліба. Проте, це не означає повної відсутності таких продуктів в області, а радше свідчить про сильну залежність від регулярних поставок продуктів із коротким терміном зберігання та загальні складнощі із постачанням. Основною причиною цьому є активні бойові дії, що точаться у безпосередній близькості від цього міста.
Вертикальна вісь позначає середню кількість одиниць продукції в межах всіх товарних груп. Джерело: власні оцінки, засновані на даних Державної служби статистики України та КSЕ