У 2020 році виробництво свинини в Україні зросте на 3,1%, м’яса птиці – на 0,1%. Водночас виробництво яловичини знизиться на 6,0%, молока й молочних продуктів – на 4,2%, яєць – на 4,3%, вилов риби – на 2,3%.
Такі баланси попиту і пропозиції оприлюднило Мінекономіки, передає інформагенство “Interfax Україна”.
“Виробництво м’яса птиці в Україні у 2021 році становитиме 1,43 млн тонн. При цьому, експорт знизиться на 0,9% – до 430 тис. тонн, а імпорт – на 7,1%, до 104 тис. тонн. Річна пропозиція м’яса птиці на внутрішньому ринку перевищить попит в 1,3 раза – на 326 тис. тонн в абсолютному виразі” – йдеться в повідомленні.
За прогнозами відомства, виробництво свинини в Україні у 2021 році зросте порівняно з 2020 роком на 3,1% – до 740 тис. тонн, а попит перевищить пропозицію на 10,9%, або 90 тис. тонн. Імпорт цього продукту за аналогічний період знизиться на 2,9% – до 100 тис. тонн, тоді як експорт зросте на 20% – до 10 тис. тонн.
Виробництво яловичини у 2021 році знизиться порівняно з 2020 роком на 6,0% – до 294 тис. тонн, а внутрішня пропозиція перевищить попит усього на 3,6%, або 11 тис. тонн. Як вважають у відомстві, за таких умов експорт впаде на 26,3% – до 28 тис. тонн, тоді як імпорт зросте на 5,8% – до 17 тис. тонн.
За даними Мінекономіки, виробництво молока та молочних продуктів в Україні в 2021 році знизиться порівняно з 2020 роком на 4,2% – до 9,10 млн тонн, з яких 2,79 млн тонн буде вироблено підприємствами, а решта – домогосподарствами населення. При цьому імпорт цього продукту за аналогічний період зросте на 0,08% – до 750 тис. тонн, а експорт знизиться на 10,4% – до 360 тис. тонн, що є наслідком перевищення внутрішнього попиту над внутрішньою пропозицією на рівні 420 тис. тонн.
“Виробництво яєць в Україні в 2021 році знизиться порівняно з 2020 роком на 4,3% – до 896 тис. тонн (за перерахунку на середню вагу одного яйця – 57,75 г), а річна пропозиція перевищить попит на 153 тис. тонн. У результаті експорт цього продукту знизиться на 3,8% – до 150 тис. тонн, тоді як імпорт прогнозується на рівні 2020 року – 3 тис. тонн” – прогнозують у Міністерстві.
Також, за оцінками Мінекономіки, вилов і видобуток риби й рибних продуктів в Україні у 2021 році зросте в порівнянні з 2020 роком на 2,3% – до 126 тис. тонн, але все одно попит перевищуватиме пропозицію на 420 тис. тонн, або в 4,3 раза. Як наслідок, імпорт цієї продукції становитиме 430 тис. тонн (зростання на 0,1%), тоді як експорт збільшиться на 12,5% – до 16 тис. тонн.
Крім цього, у відомстві очікують, що річне споживання у 2021 році на одну людину в Україні м’яса птиці збережеться на рівні 26,5 кг, свинини зросте на 2% – до 19,7 кг, а яловичини знизиться на 2,8% – до 7 кг. У Мінекономіки також оцінюють зростання споживання молока та молочних продуктів на 0,04% – до 206 кг, риби і рибних продуктів – на 0,07%, до 12,8 кг і зниження яєць на 2,1% – до 280 штук.