За останні 5 років імпорт кави виріс на 63% й у 2020 році склав 48,4 тис. тонн на загальну суму в 166,1 млн $.
Про це повідомляють в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
В УКАБ відмічають, що близько 51% кави імпортується в несмаженому вигляді й переробляється вже на території України.
Основними постачальниками кави є європейські країни, які імпортують зерна кави, доводять до певної товарної кондиції (фасують/обсмажують/мелють/перетворюють в розчинну) та реалізують далі.
Найбільшими експортерами кави до України у 2020 році стали:
- Польща – 37,8 млн $ (23%);
- Італія – 25,5 млн $ (15%);
- Німеччина – 14,8 млн $ (9%);
- В’єтнам – 14,6 млн $ (9%);
- Бразилія – 12,4 млн $ (7%).
“Згідно з оцінками FAO, у 2018 році рівень споживання кави середньостатистичним українцем знаходився на рівні 1,2 кг в рік, хоча у 2000 році він становив 0,2 кг кави на рік на людину. За даним показником ми знаходимося аж на 86 місці в світі, значно поступаючись європейським країнам. Однак розпочата тенденція зростання рівня споживання кави продовжиться в найближчі роки, що однозначно призведе до подальшого зростання імпорту кави”, – зазначила аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.