У 2020 році прибутки сільськогосподарських підприємств України зросли до 58,4 млрд грн, що на 47,7% перевищує показник 2019 року.
Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
“Такий результат досягнуто виключно за рахунок зростання прибутків у рослинництві, які збільшилися на 55,2 %. При цьому прибутки у тваринництві зменшились на 2,9 млрд грн” – зазначив він.
При цьому, найбільші прибутки сільськогосподарські підприємства одержали на виробництві соняшнику – розрахунково 21,1 млрд грн, пшениці – 19,0 млрд грн, кукурудзи на зерно – 11,9 млрд грн, ріпаку – 6,6 млрд грн, а також молока – 3,8 млрд грн.
За словами науковця, найбільші збитки підприємства галузі одержали на виробництві яєць – 4,9 млрд грн, а також вирощуванні:
- великої рогатої худоби – 1,4 млрд грн,
- свиней – 0,7 млрд грн,
- птиці – 0,35 млрд грн,
- цукрового буряка – 0,28 млрд грн,
- гороху – 0,25 млрд грн.
“Зростання прибутків сільськогосподарських підприємств відбулося виключно за рахунок цінового чинника, внаслідок якого дохід – виручка від реалізації – збільшився проти 2019 року на 5,1 %, а у рослинництві – на 5,9 %” – пояснив експерт.
Водночас повна собівартість реалізованої продукції зросла на 0,3 млрд грн (+0,1 %), а у рослинництві – зменшилася на 3 млрд грн (-1,1 %).
Юрій Лупенко додав, що зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції в підприємствах галузі на 14 % не дало можливості відновити рівень прибутків 2016-2018 років, коли вони складали 70,8–76,4 млрд грн. Крім того, зростання прибутків проти 2019 року досягнуто переважно за рахунок сприятливої цінової ситуації на світовому та внутрішньому ринках.