У листопаді індекс умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах України зменшився на 9,6%.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
“Такого в листопаді ніколи не було. Середній показник листопада за останні 9 років становив плюс 3,1%, хоча раніше тричі бувало, що показник УМІ незначно знижувався. УМІ впав, не зважаючи на досить значне зростання цін на молоко – на 7,6%” – зазначив він.
Експерт написав, що головною причиною падіння стало швидке здорожчання кормових компонентів, особливо кукурудзи та фуражної пшениці. Вони потягнули за собою і шроти, які зросли в ціні приблизно так само, як молоко.
“У листопаді 2020 року показник УМІ вже був гіршим за листопад 2019 на шокуючі 44,5%! Більше того, це найнижча прибутковість виробництва молока в листопаді за всю історію наших спостережень (тобто за 10 років)” – наголосив Ярмак.
Він додав, що в цілому за 11 місяців 2020 року виробники заробили лише на 10% менше, ніж за той самий період попереднього. Рік не є таким вже й негативним – якщо брати останні 5 років, то за січень-листопад 2020 українські молочники отримали на 5% більше прибутку.
Водночас, за словами експерта, виробники все-таки глобально втрачають від пандемії.
“І ці втрати будуть тривати ще кілька сезонів. А в цих умовах будуть виживати лише найбільш ефективні, як це завжди бувало під час криз” – підсумував Андрій Ярмак.
Нагадаємо, УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації.