Успішність переговорів щодо перегляду тарифних квот на безмитну поставку продукції з України до Європейського союзу залежить від того, наскільки конструктивним буде діалог з європейським бізнесом.
Таку думку висловив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник Тарас Качка, пише agroportal.ua.
«Треба розуміти, що наші реалії торгівлі абсолютно інакші, ніж те, що записано в тих тарифних квотах. Ми спробуємо просто привести їх у нашу існуючу відповідність», — зазначив пан Тарас.
Він навів приклад кукурудзи, де квота у 630 тис. тонн ніяк не відображає фактичний обсяг того, скільки Україна експортує до ЄС.
«Проблема, що в очах європейських фермерів Україна абсолютно невиправдано стала монстром. Тобто ми точно знаємо, що ми партнери, що ми підтримуємо розвиток європейського фермерства, ми постачаємо корми для їхнього тваринництва, часто використовуємо їхні технології, ми взагалі йдемо в їхньому фарватері повністю», — підкреслив торговий представник.
Чиновник запевнив, що наша держава не є для великим конкурентом для фермерів із ЄС. Існують сегменти, де Україна за ціною краща, проте загалом нормально поміщається на ринку ЄС.
«Але загальний імідж України виглядає так, що ми готові засипати ЄС майже безкоштовними продуктами. І це створює підстави для заяв з боку європейського бізнесу, що «а нам взагалі не треба переглядати» або «треба поставити на паузу».
Тому для мене завдання буде в тому, щоб переконати той самий європейський бізнес і сказати: давайте подивимося реально на ці речі, де ми вам переходимо дорогу. Ми ж вам не переходимо дорогу», — додав експерт.
Десь Україна надає перевагу європейському бізнесу, десь вони надають перевагу, переконаний він.
«Та ж сама історія — з сирами із Польщі, які зросли в імпорті (в Україну) на десятки відсотків. І це є велика хвиля. Якби це було в зворотному напрямку, у Брюсселі вже була би паніка.
Ми це нормально сприймаємо, тому що розуміємо, що наше тваринництво проходить велику трансформацію. І на певний період ті ж самі польські сири задовольняють попит наших споживачів. Хоча ми все одно будемо акуратно дивитися, завдає це шкоди нашому виробництву чи ні», — підсумував Тарас Качка.