З 1 січня 2021 року в Україні починають діяти більш жорсткі вимоги до сортності молока. Наближається етап, коли держава має перейти до наступного зразку якості молока європейського стандарту.
Про це повідомила керівниця експертної групи у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Наталія Щирова, пише Agravery.com.
«Імплементуючи до вимог європейського законодавства, наше законодавство змінилося, і це відчули як оператори первинного виробництва, так і переробні підприємства. Цей процес регулюється трьома основними документами. Зокрема, профільним законом, який передбачає безпечність харчових продуктів і містить загальні та основні вимоги до первинного виробництва», — сказала Щирова.
Відповідно до її слів, більш детальні вимоги щодо гігієни та дотримання показників безпечності передбачено в наказі №118 Мінагропроду «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів». Не менш важливим є Закон «Про державний контроль», який передбачає, окрім основних функцій державного контролюючого органу, також додаткові повноваження й відповідальну участь самого оператора за контроль впровадження саме процедур перевірки сирого молока.
«Уже є загальна картина й розуміння того, чи встигне Україна впровадити всі необхідні зміни та пройти всі заплановані етапи стосовно наближення до європейських вимог до встановленого перехідного періоду», — зазначила експертка.
Вона пояснила, що наближається той етап, коли виробники мають перейти плавно до наступного зразку європейського стандарту – господарства мають забезпечити бактеріальну забрудненість не більше 300 мікроорганізмів у 1 см³, а соматику — не більше ніж 400.
«Відповідно, з 2022 року критерії товарного сирого молока вже будуть максимально наближені до вимог європейських стандартів. Основною новелою цього документу є те, що оператор ринку несе відповідальність за те, щоб не ввести в обіг молоко невідповідної якості», — наголосила Наталія Щирова.
Нині в Мінекономіки створена робоча група, яка займається питанням перегляду норм наказу №118 «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» і внесення змін до нього.
«Уже готовий проект щодо вимог до дрібнотоварного виробництва молока та молочних продуктів, пунктів закупівлі та збору молока з метою подальшого введення їх в обіг. Щоб фіналізувати всі напрацьовані зміни й ті, які набрали чинності, є потреба розробити чек-лист, який передбачатиме чітке, послідовне, прозоре здійснення перевірок», — підсумувала фахівчиня.