У цьому році ціни на тепличні овочі в Україні зросли, а от борщовий набір подешевшав.
Про це повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації.
«Говорячи про підвищення цін на овочі, у першу чергу варто відзначити подорожчання в сегменті томатів та огірків. На сьогоднішній день ціни на червоний круглий томат в Україні коливаються в межах від 17 до 21 грн/кг. Для порівняння, у кінці серпня минулого року ціни на томати знаходилися на рівні 7-16 грн/кг. Істотне подорожчання спостерігається і в сегменті огірків. Сьогодні середні гуртові ціни на горбкуватий огірок в Україні — 17-23 грн/кг, хоча роком раніше діапазон цін становив 7-12 грн/кг», — розповіла директорка з розвитку УПОА.
Вона вважає, що основною причиною такого подорожчання є доволі напружений сезон тепличних овочів. Через аномально холодні весняні місяці сівозміни томатів у тепличних комбінатах істотно змістилися. І тільки з середини серпня на ринок почала надходити продукція нового обороту. Ще однією причиною високих цін на огірки та томати є зниження виробництва продукції відкритого ґрунту.
«У результаті несприятливих погодних умов спостерігалося не тільки кількісне, але і якісне зниження урожаю цих овочів. Відповідно пропозиція томатів та огірків із місцевих теплиць не може покрити високий попит на дану продукцію, а компенсувати зниження пропозиції ґрунтових і тепличних томатів за рахунок імпортної продукції на сьогоднішній день неможливо, оскільки запаси в сусідніх країнах також обмежені» — зазначила експертка.
Згідно з прогнозами, ціни в сегменті томатів та огірків почнуть знижуватися тільки після зростання пропозиції продукції з місцевих комбінатів та початку сезону активного імпорту.
Також Катерина Звєрєва додала, що гуртові ціни на овочі борщового набору знизилися.
«На сьогоднішній день гуртові ціни на картоплю в Україні коливаються в межах від 5,5 до 7 грн/кг. Для порівняння, у кінці серпня 2019 року картопля відвантажувалася від 7 до 10 грн/кг. Таким чином, ціни на картоплю за рік знизилися в середньому на 25-30%. Незважаючи на не найкращі погодні умови в період вегетації картоплі, українські фермери оптимістично оцінюють потенційний урожай. До того ж, після рекордно високих цін на картоплю, які трималися практично протягом усього минулого сезону, багато фермерів збільшили площі під цією культурою. І це стосується як виробників, які вирощують картоплю в промислових масштабах, так і господарств населення, які вирощують картоплю на присадибних ділянках для власних потреб», — розповіла вона.
Тож пропозиція картоплі в цьому сезоні очікується на досить високому рівні, а причин для подальшого зростання цін на неї немає. Що стосується інших овочів борщового набору, то в порівнянні з показниками минулого року збільшення цін у даному сегменті майже не спостерігається.
«Сьогодні ціни на цибулю в Україні коливаються в межах від 3 до 4,5 грн/кг. Для порівняння, минулого року цибуля в кінці серпня коштувала від 4,5 до 7 грн/кг. А ось морква, навпаки, дещо подорожчала за рік. Сьогодні фермери пропонують цей овоч по 4,5-7 грн/кг, в той час як роком раніше середні гуртові ціни складали 4-4,5 грн/кг», — пояснила директорка з розвитку УПОА.
Відповідно до її слів, збільшення цін на моркву по відношенню до минулого року обумовлене досить високим попитом на цей овоч, а також несприятливими погодними умовами в основних регіонах виробництва, що ускладнює збір середніх сортів моркви. Але як сповіщають виробники, урожай моркви цьогоріч як мінімум залишиться на рівні минулого року й очікувати високих цін на неї по сезону не варто.
Що стосується білокачанної капусти, то сезонні підвищення цін пов’язані з періодом міжсезоння: середні сорти капусти поступового йдуть з ринку, а збирання пізніх фермери планують розпочати з вересня.
«Зараз гуртові ціни на капусту коливаються в межах 3-5 грн/кг, хоча роком раніше знаходилися в межах 3,5-6 грн/кг. Очікується, що після збору капусти пізніх сортів ціни в даному сегменті також знизяться», — підсумувала Звєрєва.