Світові ціни на продовольство продовжують зростати другий місяць поспіль, причому найбільше подорожчали рослинні олії та молочна продукція.
Про це йдеться в спеціалізованій доповіді ФАО.
Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО в липні склало 94,2 пункту, що на 1,2% більше, ніж у червні, і майже на 1,0% вище, ніж в липні 2019 року.
«Індекс цін ФАО на рослинні олії виріс на 7,6% в порівнянні з червневим значенням і досягнув максимального рівня за останні п’ять місяців: зростання міжнародних котирувань на основні види рослинних олій зумовлений очікуваним зниженням обсягів виробництва, як у випадку пальмової олії, а також активізацією міжнародного імпортного попиту і нестачею робочих-мігрантів» – повідомляє прес-служба ФАО.
За минулий місяць значення Індексу цін ФАО на молочні продукти збільшилося на 3,5%, причому ціни підвищилися на всі молочні продукти: від вершкового масла Й сиру до сухого молока.
У порівнянні з червневим показником значення Індексу цін ФАО на зернові практично не змінилося: з одного боку, масштабні закупівлі, вироблені Китаєм у США, спровокували різке зростання цін на кукурудзу йсорго, з іншого – хороші прогнози на врожай рису у 2020 році призвели до падіння цін на рис. Ціни на пшеницю на тлі уповільнення торгівельної активності змінилися незначно.
Значення Індексу цін ФАО на цукор зросло на 1,4%. В організації зазначають, що обнадійливі дані за обсягом виробництва цукру в Бразилії дозволили лише частково нівелювати наслідки зростання цін на енергоносії, а також очікуване падіння виробництва цукру в Таїланді, що постраждав від затяжної посухи.
Липневе значення Індексу цін ФАО на м’ясо виявилося на 1,8% нижчим, ніж місяць тому, і на 9,2% нижчим відповідного періоду минулого року. Котирування свинини і яловичини в липні знизилися: імпортний попит у світі залишається нижчим експортної пропозиції, незважаючи на обумовлені пандемією перебої, що відзначалися в ключових регіонах з експорту. Ціни на м’ясо птиці збільшилися. Це обумовлено скороченням обсягів виробництва в Бразилії через зростання цін на корми й очікуваного падіння попиту в перспективі.