Екпорт зернових з України збільшується за рахунок приросту виробництва

0

За останні 2 сезони приріст виробництва зернових в Україні дозволив їй істотно наростити обсяги експорту.

Про це пише UkraineFood.org з посиланням на «АПК-Інформ».

Експортний потенціал зернового ринку України в 2019/20 МР оцінюється в 51,8 млн тонн, що на даний момент на 3,6% більше рекордного показника минулого сезону. У секторі пшеничної групи зернових приріст обсягу експортних поставок може скласти 22,3% – до 18,9 млн тонн, ячменю – 35,1%, до 4,8 млн тонн. У сегменті кукурудзи після минулорічного приросту в 68% очікується невелике зниження – на 8,5% до 27,5 млн тонн.

Відкинувши проблеми, пов’язані з логістикою зернових вантажів в Україні, впоратися зі зростаючим обсягом експорту не так просто, адже треба шукати попит на зовнішньому ринку. А це в умовах зростаючої конкуренції на світовому ринку вимагає великих зусиль. Але практика показала, що не тільки попит диктує пропозицію, а й хороша пропозиція за конкурентноздатною ціною диктує попит.

Унаслідок низки рекордних врожаїв зерна на внутрішньому ринку в портах України сформувалися нижчі закупівельні ціни. Тож попри тривалу тенденцію ревальвації національної валюти, зерно українського походження стало досить конкурентоспроможним і привабливим на світовому ринку. Це, у сукупності з досить активним надходженням пропозицій від аграріїв, дозволило трейдерам вийти на рекордні темпи відвантажень.

Відповідно до оперативних даних ІА «АПК-Інформ», за першу половину 2019/20 МР Україна експортувала близько 31 млн тонн зернових і зернобобових культур. Цим самим вона реалізувала  майже 60% експортного потенціалу.