Україна збільшила імпорт картоплі у 250 разів

0

За останні два роки імпорт картоплі в Україну збільшився на 2500%, тобто у 250 разів. Крохмалю картопляного – на 700%.

Про це розповів директор компанії «Вимал» Сергій Симоненко, пише AgroPortal.ua.

Імпортує Україна переважно продукцію з Білорусі.

«Наразі 50% українського ринку заповнено білоруським крохмалем», – говорить пан Сергій.

100% пюре картопляного у вигляді пластівців теж імпортоване. Сьогодні в Україні залишилася лише одна потужність виробництва цього товару – у Чернівецькій області, проте вона вже два роки не працює. З картоплею фрі ситуація не набагато краща.

«Я чітко простежую економічну війну проти України в напрямку картоплярства. І це не лише імпорт. Навіть російські потужності виробництва розташовані на нашому кордоні. Величезний крохмальний завод в Клімово, суперсучасні заводи з виробництва картопляного пюре в Погарі, Воронежі, Тульській області, у Міллєрово – потужний завод з виробництва кукурудзяного крохмалю» – зазначає Симоненко.

За його словами, треба приймати рішення: чи ми залишаємо українське картоплярство, чи ні.

«Галузь має піднятися зараз або вже ніколи», – наголошує виробник.

Якщо Україна зараз прийме концепцію до розвитку галузі, то ще потрібно буде напрацювати ряд механізмів, які дозволять її реалізувати.

«Ці механізми мають працювати приблизно 8 років. 5 років піде на розвиток картоплярства й будівництво переробних потужностей. Ще приблизно 3 роки витратять на навчання керівників і колективів новозбудованих підприємств», – пояснив Сергій Симоненко.