Як реанімувати українську молочну галузь?

0

Уряду запропоновано 5 кроків для реанімації молочної галузі.

Їх озвучив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко під час Всеукраїнського молочного форуму-2020, пише AgroPolit.com. 

Першим кроком пан Леонід назвав необхідність збільшення виробництва молока, додавши, що в порівнянні з минулим роком до України імпортували на 30% більше молока (0,5 млн тонн).

Необхідність створення іпотечного банку, який дозволить представникам бізнесу отримати доступ до фінансових ресурсів, є другим важливим кроком.

«Окупність молока складає від 7-ми років. Тому хто дасть кредит на 7 і більше років? Проблему створення іпотечного банку варто вирішувати. Але не можна творити земельний іпотечний банк, який може приносити до 30 млрд долл. – це був би необмежений доступ до ресурсів. Забезпеченнням цього є земля державної власності – 8 млн га землі.  Це дасть ставку 0,89%. Але наш уряд і депутати категорично кулаком по столу: «Ні, цього не зробимо», – зазначив Козаченко.

Третім кроком президент Української аграрної конфедерації назвав зміни до закону №552-IX , який передбачає відкриття ринку землі. На думку фахівця, пріорітетне право викупу повинен мати той, хто у неї вкладав. Тобто, якщо господар має тваринницьку ферму, він має мати пріорітетне право на викуп землі. Бо оскільки в законі прописано, що пріорітетне право має орендар, який займається землеробством, тваринники не зможуть будувати нові ферми – не буде місця.

Четвертий крок – необхідність повернення міністерства АПК.

«Ліквідовано міністерство АПК. Рибне господарство передали до мінекології. Тепер харчову промисловість до міністерства космосу хочуть передати. Це те, що є в системі державного управління», – сказав Козаченко.

Останній, п’ятий крок, полягає в гармонізації законодавства до європейських стандартів.

«Скільки потрачено коштів на гармонізацію законодавства? Уже 4 роки, як не можуть погодити технічні настанови на 12 сторінках про виробництво заморожених продуктів. Це одни з прикладів», – заявив експерт.