Кавуни починають дешевшати

0

Ціни на ранній кавун, вирощений в південних регіонах України, почали знижуватися у зв’язку зі збільшенням пропозиції.

Про це повідомляє EastFruit.

На минулому тижні середня оптова ціна на кавун з Херсонської області України сягала 20 грн/кг (близько 75 центів США), однак сьогодні його вже можна придбати навіть за 11 грн/кг (близько 41 цента США) при реалізації дрібним оптом і ще дешевше при відвантаженні з господарств.

За інформацією учасників ринку, сезон раннього кавуна у 2020 році дещо затримався через холодну весну. Тому ціни поки що вище торішніх: у 2019 році в цей час середня оптова ціна на кавун була в півтора рази нижче. Однак, враховуючи зростання пропозиції, не виключено, що до кінця тижня такий ціновий рівень може бути досягнутий, зазначають аналітики EastFruit.

Підтримку цінам на кавун може надати порівняно високий рівень цін на черешню, абрикос і ягоди у 2020 році. Та й ціни на яблуко в цьому році б’ють всі рекорди, тому його доводиться імпортувати.

Щодо експорту кавуна з України, то він продовжує знижуватися вже чотири роки поспіль на тлі посилення конкуренції на цьому ринку. У 2019 році було експортовано 14,3 тис. тонн свіжого кавуна, тоді як у 2015 році експорт досягав 29,3 тис. тонн. Основні експортні ринки збуту для українського кавуна – це Литва, Естонія, Польща та Латвія. З Білорусі, яка раніше була великим покупцем, Україну майже повністю витіснили російські постачальники.

Головні експортні відвантаження кавуна з України припадають на серпень. Перші партії, як правило, вдається експортувати в червні, а останні – у жовтні.