Нацбанк знизив облікову ставку до 6%

0

Національний банк України знизив облікову ставку з 8% до 6%, що є найнижчим рівнем облікової ставки за історію незалежної України.

Про це повідомляє прес-служба установи.

“З високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні. З одного боку, це утримуватиме інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути глибшим, ніж очікувалося. Такий розвиток подій вимагає подальшого пом’якшення монетарної політики для підтримання економіки на етапі поступового згортання карантину” – йдеться в повідомленні.

Зазаначається, що інфляція в квітні-травні коливалася навколо позначки 2% і була меншою, ніж очікувалося, та нижчою за цільовий діапазон 5% ± 1 в.п.

Через відчутне падіння споживчого попиту на продукти харчування і товари не першої необхідності інфляційний тиск залишався слабким. Відповідно до прогнозів Нацбанку, надалі інфляція зростатиме помірними темпами, але ймовірно повертатиметься в цільовий діапазон довше, ніж очікувалося.

Крім того, НБУ ухвалив рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу з “облікова ставка +/- 2 в.п.” до “облікова ставка +/- 1 в.п.”.

Це означає, що за нової облікової ставки кредити рефінансування овернайт будуть надаватися під 7%, а депозитні сертифікати овернайт розміщуватся під 5%.