Зелена енергетика: плюси, мінуси та перспективи розвитку

0

Ціни на енергоресурси зростають з кожним роком як в Україні, так і у світі загалом. Тому залишаються актуальними питання енергетичного балансу та енергетичної незалежності. Енергоносії здатні безпосередньо впливали на соціально-економічне становище населення України, розвиток держави та її регіонів. Все більше держав звертає увагу на відновлювальні джерела енергетики. Одним з популярних та перспективних напрямків є розвиток сонячної електроенергетики.

Головна перевага сонячної енергетики в тому, що її отримують з джерел, присутніх в природі постійно або періодично, на відміну від викопних, які не є вічними. Їхні запаси постійно зменшуються. Розвиток відновлюваної енергетики сприяє енергетичній незалежності країни. Крім того, перехід на відновлювальні джерела енергії допомагає зменшити обсяг викидів вуглекислого газу, що утворюється при виробленні енергії звичними станціями і сприяє утворенню парникового ефекту. До того ж, термін роботи сонячних елементів практично необмежений і може складати десятки років.

Як у сонячної енергетики, так і в зеленої енергетики загалом є свої мінуси. Один із них — профіцит енергії в Україні. Як повідомляє “Укренерго” протягом 2019 року встановлена потужність лише вітряних та сонячних станцій збільшилася у 2,7 рази. До кінця року потужність збільшилася до 7,4 ГВт, a на початок квітня вона досягла 5,2 ГВт. Цей обсяг вже перевищує той, що енергосистема України може прийняти без серйозних відхилень у роботі. Адже протягом останніх років рівень споживання електроенергії падає, з карантином ситуація ускладнилася ще більше.

До того ж, за договором, держава зобов’язана викуповувати всю вироблену зелену електроенергію у виробників. А вони в свою чергу не несуть відповідальності за дисбаланси і мають гарантовано отримувати повну компенсацію у разі можливих обмежень.

Також у хмарні дні сонячні станції призводять до іншого дисбалансу. Рівень їхньої енергії знижується фактично до нуля. Тоді потрібно перекривати цю нестачу енергією з інших потужностей

Який стан розвитку сонячної енергетики зараз? В Україні працює вже 22 тисячі сонячних електростанцій (в 2019 році цей показник становив 15 тисяч). Найбільше панелей встановили у Дніпропетровській, Тернопільській та Київській областях. Популярність таких станцій значно зросла порівняно з 2014 роком. Тоді сонячною енергією користувалися тільки 20 сімей. Таким чином попит на “чисті” джерела енергії зростають кожного року.

Зелена енергетика: плюси, мінуси та перспективи розвитку

За прогнозами EBA, період з 2019 по 2024 рр. Потужність відновлюваних джерел енергії на глобальному рівні прогнозовано може збільшитися на 50% саме завдяки сонячній енергетиці. Відновлювана енергетика починає конкурувати з традиційними джерелами, адже інвестори вже не вважають її дуже дорогою галуззю. В організації зазначають, що в залежності від законодавчих ініціатив для України 2020 р. може завершитися встановленням від 2 до 5,5 ГВт потужностей сонячної енергетики. Досягнувши потужностей 5 ГВт Україна може увійти до топ-15 найрозвиненіших ринків сонячної енергетики у світі.

Зелена енергетика: плюси, мінуси та перспективи розвитку

Отже, можемо сказати, що сонячна енергетика розвивається в Україні досить швидкими темпами. Зелена енергетика дійсно корисна для екології та посідає важливе місце у майбутньому людства. Але крім цього, вона також вигідна й виробникам відновлювальних джерел енергії, зокрема власникам сонячних електростанцій. Неконтрольоване розбудовування сонячних електростанцій призводить до стягування грошей з держбюджету. Які наслідки будуть від розвитку відновлювальних джерел енергії, залежить від подальший дій в секторі енергетики. Важливим є розуміння необхідності реальної державної підтримки сонячної енергетики з боку владних структур.