Україна вперше імпортувала соєві боби

0

Різке зростання внутрішніх закупівельних цін та дефіцит пропозицій від виробників змусили українську компанію-переробника імпортувати партію бразильської сої для забезпечення своїх потужностей сировиною. 

Про це повідомляє електронна зернова біржа graintrade, пише agronews.ua.

Третій за обсягом переробник сої в Україні Пологівський МЕЗ придбав 20 тис. тонн бразильської сої з поставкою в травні-червні у порт Бердянськ, що на 2 місяці забезпечить роботу підприємства з потужністю 600 т/добу.

Бердянський морський торговий порт вперше за 17 років працює з імпортованими вантажами, Уже розвантажене перше судно обсягом 5 100 тонн, увійшло в порт друге (6 000 тонн), а третє прибуде на початку червня.

Україна є найбільшим європейським експортером сої, але через внутрішній дефіцит суттєво перевищила традиційний обсяг імпорту, що складає лише 5 тис. тонн на рік. Збільшення в поточному сезоні експорту сої з України до 2,6 млн тонн зменшило запаси сировини в країні. До того ж, соєві боби наша держава ще жодного разу не імпортувала.

У graintrade зазначають, що на минулому тижні ще один переробник запросив про імпорт 30 тис. тонн сої з Аргентини, аби виконати свої зобов’язання з продажу шроту та олії.

За рік Україна скоротила виробництво сої на 23% – до 3,7 млн тонн. На початку травня її запаси складали 576 тис тонн у порівнянні з 1,5 млн тонн у цей період рік тому. На складах переробників зберігалося лише 140 тис. тонн бобів, але фактичні запаси сої можуть виявитися нижчими за  офіційні дані.

Унаслідок низьких запасів та падіння курсу гривні відносно долара внутрішні ціни на сою виросли на 27% – до 12600 грн/т або 467,47 $/т в порту. Водночас бразильська соя кращої якості з протеїном 43-45% з поставкою в українські порти буде коштувати 390-400 $/т, а аргентинська з протеїном 38-40% – приблизно 390 $/т. Тож купувати імпортну сою вигідніше, ніж українську.

Учасники ринку побоюються, що подібні імпортні закупівлі можуть стати звичною практикою, якщо у 2020/21 МР виробництво сої залишиться низьким навіть після скасування владою «соєвих правок».

Нині соєю в Україні засіяно 1,4 млн га, тому її врожай у 2020/21 МР знизиться до 3,4 млн тонн. Проте вітчизняні переробники можуть віддати перевагу дешевшій південноамериканській сої, а не платити високу ціну за українські боби.